Zahraniční obchod v lednu vykázal přebytek 12,2 mld. korun

06.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. března (ČTK) - Zahraniční obchod skončil v lednu přebytkem 12,2 miliardy korun, což je meziročně o 2,4 miliardy korun více. Oznámil to Český statistický úřad. Ke zlepšení bilance přispěl zejména růst přebytku v obchodě se stroji a dopravními prostředky o 4,9 miliardy korun, naopak nepříznivě působilo hlavně prohloubení deficitu v obchodě s minerálními palivy o tři miliardy korun.

Podle předběžných údajů vzrostl v lednu meziročně v běžných cenách vývoz o 11 procent a dovoz o 10,3 procenta. V důsledku posílení koruny vůči euru a zejména k dolaru rostl zahraniční obchod rychleji v přepočtu na eura a na dolary než v korunách, uvedl ČSÚ.

"Bilance zahraničního obchodu překvapila pozitivně, ve srovnání s konsensem byl nejen vyšší přebytek zahraničního obchodu, ale dvouciferné bylo opět tempo růstu exportů. Silná koruna ani snížení hospodářské dynamiky v eurozóně zatím na českou otevřenou ekonomiku nijak významně nedopadají," uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Kromě vývozu strojů a aut bilanci příznivě ovlivnil růst přebytku v obchodě s polotovary a materiály o jednu miliardu korun. U potravin a živých zvířat se snížil schodek o 0,7 miliardy korun. Nepříznivě se vyvíjela bilance kromě minerálních paliv také u průmyslového zboží, kde přebytek klesl o 1,1 miliardy korun. U surovin se přechodem z aktiva do pasiva výsledek zhoršil o 0,5 miliardy korun.

Vývoz strojů a dopravních prostředků celkově vzrostl o 13,2 procenta, nejvíce se přitom zvýšil vývoz telekomunikačních zařízení o 5,2 miliardy korun. Růst dovozu minerálních paliv o 25,2 procenta byl ovlivněn hlavně vyšším dovozem ropy a zemního plynu.

Lednová bilance je nepřetržitě kladná od roku 2004. Letos se státy Evropské Unie vykázala přebytek 49,5 miliardy korun, se státy mimo EU schodek 37,3 miliardy korun.

Kladné saldo s 27 státy EU v lednu vzrostlo o 11,9 miliardy korun, se státy mimo EU se schodek prohloubil o 9,5 miliardy korun. Přebytek vzrostl v obchodě s Německem o 2,2 miliardy korun, Francií o 1,6 miliardy Kč, Itálií, Nizozemskem, Slovenskem a Polskem. Deficit obchodu s Čínou se prohloubil o 4,2 miliardy korun, Japonskem o 1,5 miliardy, Spojenými státy o 0,7 miliardy a Ruskem o 0,2 miliardy korun.

Za posledních 12 měsíců se v porovnání s předchozími 12 měsíci zvýšil vývoz o 14,9 procenta a dovoz o 12,9 procenta. Obchodní bilance dosáhla aktiva 87,4 miliardy korun, což představuje zlepšení o 49 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK