Koruna posunula rekord k dolaru na 16,275 Kč/USD

06.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. března (ČTK) - Koruna se dnes ráno opět obchodovala na nových historických maximech vůči dolaru. Prorazila hranici 16,30 Kč/USD a posunula se až na 16,275 Kč/USD. Vůči euru se česká měna držela dopoledne pod hranicí 25,00 Kč/EUR. Informoval o tom analytik společnosti Citco - Finanční trhy Jiří Šimek.

Za tímto posílením stojí podle něj neustávající dobré zprávy z české ekonomiky. Navzdory neustále posilující koruně skončila lednová obchodní bilance v přebytku 12,2 miliardy Kč, což je lepší výsledek, než se čekalo. Navíc neustává přísun špatných zpráv z USA. Vůči euru se dolar dostal přes hranici 1,5300 USD/EUR.

Ve středu večer zveřejněná zpráva o stavu americké ekonomiky poukázala na další zpomalování americké ekonomiky a růst inflačních tlaků v ekonomice. Několik hodin před jejím zveřejněním vyšel report z amerického trhu práce, který ukázal, že v soukromém sektoru v únoru ubylo 23.000 pracovních míst. Očekávalo se přitom vytvoření 20.000 míst, upozornil Šimek.

Další zásadní události pro dolar přijdou dnes odpoledne, kdy zasedá Evropská centrální banka. Vyjdou také data z amerického realitního trhu a počet žádostí o dávky v nezaměstnanosti v USA. V pátek bude zveřejněna únorová nezaměstnanost v USA. "Díky těmto událostem se můžeme dočkat v dalších dnech ještě dalšího poklesu amerického dolaru," odhadl Šimek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK