Schneider Electric má za sebou rekordní rok

06.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Písek 6. března (ČTK) - Výrobce elektromechanických přístrojů Schneider Electric zvýšil loni v Česku tržby o 39 procent na rekordních 5,642 miliardy korun. Neauditovaný zisk vzrostl o více než třetinu na 299 milionů korun. Stál za tím hlavně rostoucí zájem domácích průmyslových podniků o zařízení pro nižší energetickou náročnost, automatizaci a bezpečnost provozů, informovala firma.

"Je to pro nás klíčový rok, rekordní je nejen výše obratu, ale vůbec tempo růstu firmy na českém trhu," uvedl generální ředitel společnosti Schneider Electric CZ Olaf Körner. Podle něho firma očekává další růst také letos. "Česká ekonomika je dobře nastartovaná, stavebnictví ještě poroste a podniky si začínají uvědomovat, že musí investovat do nových technologií, bezpečnosti a úspor energií," dodal.

Firmě se dařilo například v oblasti automatizace a řízení průmyslových a komerčních budov. Získala řadu zakázek, například pro kancelářské a hotelové centrum The Orchard Ostrava, outletové centrum v Praze-Štěrboholích či rekreační komplex Park Holiday v Benicích u Prahy. Z oblasti průmyslové automatizace realizovala zakázky pro Danone Benešov, Vítkovice válcovna trub, Valeo Žebrák či Cembrit Šumperk. Velký růst pak firma vykázala i na trhu domovních elektroinstalací, rozvodů nízkého napětí a systémů zabezpečení.

K rekordním tržbám významně přispěla i rostoucí výroba v píseckém závodě. V průběhu roku tam přešla montáž produktů z koncernových továren ve Francii a Itálii. Díky tomu se písecký podnik stal počtem zaměstnanců největší výrobní základnou koncernu v Evropě.

Rekordní hospodaření zaznamenal i celý koncern Schneider Electric, když jeho zisk dosáhl 2,562 miliardy eur (podle současného kurzu 64 miliardy Kč) při tržbách 17,3 miliardy eur (432,5 miliardy Kč). V roce 2006 tržby společnosti činily 13,7 miliardy eur (zhruba 388,6 miliardy Kč) a zisk meziročně stoupl o více než čtvrtinu na dvě miliardy eur (zhruba 56,6 miliardy korun).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK