ÚOHS povolil Škodě Holding nákup strojírny Pars nova

06.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 6. března (ČTK) - Plzeňská strojírna Škoda Holding může koupit šumperský podnik Pars nova. Povolil to antimonopolní úřad. ČTK to dnes sdělil jeho mluvčí Kristián Chalupa. Škoda Holding se zabývá mimo jiné výrobou tramvají, Pars nova zase tramvaje modernizuje a opravuje. Sloučení těchto činností pod jednoho majitele podle ÚOHS nepoškodí český trh.

Pars nova s 840 lidmi je jedním z největších domácích opravářů kolejové techniky. Největším projektem jsou dodávky motorových jednotek Regionova Českým drahám. Významné procento tvoří modernizace tramvají. Předloni měla firma obrat 1,2 miliardy korun.

Škodu Holding ovládá ze sta procent investiční skupina Appian. Jako majitel holdingu je od loňského února vedená firma Appian Machinery B.V. z Amsterdamu. Do škodovácké divize Transportation, seskupení s 2500 zaměstnanci, patří kromě plzeňských Škody Transportation a Škody Electric Plzeň, výrobce trolejbusů a elektrických pohonů, ČKD Vagonka Ostrava produkující vlakové soupravy, vývojová dílna VÚKV Praha, Sibelektroprivod Novosibirsk, který vyrábí elektrické výzbroje. Skupina předloni utržila kolem 6,5 miliardy Kč díky vyššímu prodeji trolejbusů a tramvají.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK