Příjmy z cestovního ruchu loni vzrostly na rekordních 134 mld. Kč

06.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. března (ČTK) - Devizové příjmy z cestovního ruchu se loni zvýšily o 7,6 procenta na rekordních 134 miliard korun. Vyplývá to ze zveřejněných údajů ČNB, které pro ČTK zpracovala analytická společnost Mag Consulting. ČNB zároveň zrevidovala data za rok 2006 a původní částku 113 miliard korun zvýšila na 124,3 miliardy Kč.

Loňská částka je výrazně vyšší než očekávání analytiků, kteří předpovídali, že zahraniční turisté utratí v ČR zhruba 120 miliard korun. Ještě rychleji než příjmy však rostly devizové výdaje českých turistů na výjezdy do zahraničí. Výdaje se zvýšily o 18 procent na 73,5 miliardy korun. Čisté příjmy ze zahraničního cestovního ruchu tak zaznamenaly pokles o tři procenta, když loni dosáhly 60,3 miliardy korun.

Analytik Mag Consulting Jaromír Beránek považuje tento vývoj za pozitivní. "Čím menší saldo, tím vyspělejší ekonomika. Německo má saldo záporné," dal příklad Beránek. Prudce rostoucí výdaje Čechů na zahraniční dovolenou podle něj souvisejí s rostoucí životní úrovní a také s posilováním koruny, která cestování zlevňuje.

Podle odhadů Mag Consulting lze v následujícím roce očekávat pokračování tohoto trendu, tedy rychlejší růst devizových výdajů a stagnaci či mírný pokles čistých příjmů z cestovního ruchu.

Do tuzemských ubytovacích zařízení loni přijelo 6,7 milionu zahraničních turistů, což je meziročně o 3,8 procenta více.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK