OSN: Nárůst cen potravin potrvá

06.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 6. března (ČTK) - Vlna růstu světových cen potravin na rekordní maxima potrvá zřejmě nejméně do roku 2010 a zčásti je způsobena politikou biopaliv, řekla v Bruselu zástupkyně OSN Josette Sheeranová. Výkonná ředitelka Světového potravinového programu proto vyzvala vlády Evropské unie, aby se nad politikou nahrazování ropných paliv produkty ze zemědělských plodin znovu a lépe zamyslely.

"Naše hodnocení je takové, že současná cenová úroveň zůstane příštích několik let a spíše budou ceny růst, pravděpodobně nejméně do roku 2010," uvedla Sheeranová. V této souvislosti uvedla, že OSN bude kvůli vyšším cenám potřebovat na potravinovou pomoc chudým zemím od západních vlád dalších 500 milionů dolarů (8,3 miliardy Kč).

Ceny potravin nyní podle Sheeranové stoupají kvůli kombinaci rostoucích cen energií, poptávky velkých rozvojových zemí jako Indie a Čína a prudkého nárůstu využívání biopaliv. Na ceny silně působí i přesouvání spekulativních investic na komoditních trzích; to přitom podle Sheeranové není žádná krátkodobá "bublina", ale vlna, která bude trvat déle.

Spekulativní investice do zemědělských komodit podle analytiků využívají právě nynější horečky biopaliv, kvůli níž je úrodu často výhodnější prodat výrobcům biolihu než producentům potravin. "Vlády se musejí pečlivěji podívat na souvislost mezi urychlováním spotřeby biopaliv a nabídkou potravin a více ji promyslet (politiku biopaliv)," řekla Sheeranová.

EU trvá na cíli dosáhnout do roku 2020 desetiprocentního podílu biopaliv v pohonných hmotách, přestože tato paliva jsou ve světě stále více kritizována. Deklarovaným cílem unie je snížit závislost na ropě a omezit vypouštění skleníkových plynů, kritici však na základě rostoucí řady vědeckých studií poukazují na to, že nic z toho biopaliva neplní. Hlavním výsledkem jejich používání je podle kritiků zdražování potravin a vyšší zisky farmářů a výrobců, to vše za cenu většího poškození životního prostředí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK