Nečas chce zkrátit podporu v nezaměstnanosti na pět měsíců

06.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. března (ČTK) - Pobírání podpory v nezaměstnanosti by se mohlo od příštího roku zkrátit z šesti na pět měsíců. Částka, kterou by lidé bez práce dostávali, by navíc postupně klesala. Plánuje to ministr práce Petr Nečas (ODS). Své záměry dnes představil na tiskové konferenci. Cílem je podle něj zvýšit motivaci k rychlejšímu hledání práce. Podmínky má upravit balík novel zákonů o zaměstnanosti a pomoci v hmotné nouzi, který má vláda projednat ještě v březnu. Sněmovna by se jím měla začít zabývat v dubnu.

Podpora v nezaměstnanosti by měla v prvních dvou měsících činit 65 procent předchozího průměrného příjmu nezaměstnaného. V dalších dvou měsících by činila 50 procent, v posledním měsíci pak 45 procent. Strop, který platí nyní, zůstane zachován. Lidé bez práce mohou dostat podporu maximálně zhruba 11.000 korun.

Na konci ledna činila míra nezaměstnanosti 6,1 procenta. Úřady evidovaly 340.436 lidí bez místa, kteří mohli nastoupit do práce. Nezaměstnanost v Česku postupně klesá. Loni v lednu její míra dosahovala 7,9 procenta. Důvodem snižování je hospodářský růst a s ním spojený rozvoj firem, které tak potřebují víc pracovních sil.

Kvůli návrhům zákonů by se měla v brzké době sejít mimořádně tripartita. K normám by se měli vyjádřit zaměstnavatelé i odboráři.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK