Lesy ČR zvýšily odhad škod po vichřici

06.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 6. března (ČTK) - Státní podnik Lesy České republiky dnes po zpřesnění odhadů zvýšil objem škod po víkendové vichřici Emma o desetinu na 1,9 milionu metrů krychlových dřeva. V porovnání s loňským lednovým orkánem Kyrill jde stále zhruba o třetinovou škodu. ČTK to dnes řekl mluvčí Lesů ČR Radek Drahný. Sám Kyrill loni poničil přes pět milionů metrů krychlových dřeva, se započtením dalších větrných epizod se celkové škody po Kyrillovi zastavily na 6,05 milionech metrů krychlových.

Přes navýšení odhadu škod Lesy ČR nebudou plán ročních těžeb ve výši přes sedm milionů metrů krychlových zvyšovat, uvedl mluvčí. Plánované úmyslné mýtní těžby podnik zastavil a kapacity těžařských firem se přesunuly na kalamitu. Likvidaci kalamity chce podnik zvládnout do léta. Kalamitu po Kyrillovi lesníci likvidovali celý loňský rok.

Nejvíce vichřice ničila lesy v jižních Čechách. Výrazněji vichr zasáhl také západní a východní Čechy, Vysočinu a severní Moravu.

Od víkendu státní lesy podle Drahného zaznamenávají stále více případů, kdy lidé chodí do lesa a polámané dřevo kradou. "Všechny tyto případy hlásíme policii. Zájemci o legální samovýrobu dřeva mohou kontaktovat místního revírníka," řekl Drahný.

Lesy ČR vlastní asi polovinu lesů v zemi a hospodaří s majetkem za více než 70 miliard korun. Loni LČR vykázaly zisk asi 630 milionů korun, což je zhruba o 230 milionů korun více, než uváděly na začátku ledna jako plán.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK