Rada ČTÚ navrhla pozdější termín vypnutí analogové TV - rok 2011

06.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. března (ČTK) - Rada Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) navrhla vypnout poslední vysílač pro zemské analogové TV vysílání do 11. listopadu 2011. Původně se držela termínu 10. října 2010, s nímž někteří hráči na trhu nesouhlasili. Vyplývá to finální verze Technického plánu přechodu od analogového k digitálnímu zemskému TV vysílání, na které se dnes shodla Rada ČTÚ.

"Bylo odsouhlaseno finální znění plánu a byl postoupen ministerstvu průmyslu a obchodu," řekla mluvčí ČTÚ Dana Makrlíková. "Termín vypnutí analogu je v plánu stanoven na 11. listopadu 2011," dodala. O tom, že se Rada ČTÚ dohodla na finálním znění plánu, informoval server Česká média.cz. Plán posléze od MPO dostane na stůl vláda, která jej bude schvalovat k vydání.

Technický plán přechodu je jakýmsi jízdním řádem digitalizace a obsahuje termíny a oblasti, po kterých by se v Česku vypínalo letité tradiční analogové zemské TV vysílání a nahrazovalo se postupně kvalitnější digitální formou.

Analogové zemské TV vysílání by mělo skončit podle návrhu ČTÚ do 11. listopadu 2011. Původně stál ČTÚ za termínem o rok a měsíc kratším, někteří zástupci firem, které se digitalizace účastní, s ním ale nesouhlasili, například televize Nova nebo Radiokomunikace, které budují jednu ze sítí pro digitální vysílání.

Digitální zemské TV vysílání (zkráceně DVB-T) přinese lidem až tři desítky nových i nynějších programů, mnohdy v lepší kvalitě. Nutností pro příjem DVB-T je zapojení převaděče signálu k televizoru, takzvaného set-top boxu, nebo zakoupení televizoru se zabudovaným digitálním tunerem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK