Koruna mírně oslabila na 25,06 Kč/EUR a 16,32 Kč/USD

06.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. března (ČTK) - Česká měna odpoledne mírně oslabila. K dolaru o čtyři haléře a k euru o šest haléřů. Krátce po 16:00 byly kurzy 25,06 Kč/EUR a 16,32 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online. Ranní kurz koruny k dolaru prorazil hranici 16,30 Kč/USD a posunul se až na rekordních 16,275 Kč/USD. Vůči euru se česká měna držela dopoledne pod hranicí 25,00 Kč/EUR.

"Koruna má v současnosti dost síly se k hranici 16 korun ještě více přiblížit. Ale zda ji překoná, bych nerad odhadoval. Vše bude záležet na dolaru a jeho vývoji na světových trzích, a například jeho obchodování proti euru. A pro dolar to vypadá spíše negativně," sdělil ČTK k ranním hodnotám analytik Patria Online Tomáš Vlk.

Podle analytika Citco-finanční trhy Jiřího Šimka pro korunu vůči euru již prostor není. "Myslím, že se můžeme přiblížit k 16 korunám, ale asi bychom se nedostali výrazně pod. Kurz 16 korun za dolar odpovídá situaci, kdy koruna zůstane pod 25 Kč/EUR a dolar se propadne na 1,55 USD/EUR, což není reálné, řekl Šimek. Aktuálně je kurz dolaru vůči euru na hodnotě 1,5354 USD/EUR.

Silná koruna ani snížení hospodářské dynamiky v eurozóně podle analytika Komerční banky Jana Vejmělka zatím na českou otevřenou ekonomiku nijak významně nedopadají. "Nic se však nemění na faktu, že koruna je neopodstatněně silná vzhledem k tomu, že hospodářská situace se letos ve srovnání s loňskem zhorší," uvedl Vejmělek.

Významně oslabila slovenská koruna. Ta reagovala na slova guvernéra slovenské národní banky Ivana Šramka, že neustálé zpevňování slovenské koruny není pozitivní pro ekonomiku závislou na vývozech, dodal Vejmělek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK