Americké akcie dopoledne klesly

06.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. března (ČTK) - Akcie amerických korporací dopoledne klesly v čele s firmami z finančního sektoru. Způsobily to nepříznivé zprávy z hypotečního trhu, kde klienti nebývalou měrou nesplácejí půjčky a rostou i konfiskace nesplácených obytných domů.

Index Dow Jones, zahrnující třicítku nejsilnějších titulů na Wall Street, v poledne newyorského času oslabil téměř o procento na 12.138,8 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite se v 18 hodin SEČ snížil na 2255,8 bodu se ztrátou tří čtvrtin procenta.

Thornburg Mortgage, jedna z hypotečních společností, přiznala potíže a její akcie spadly o více než 50 procent. Ztráty celého trhu se pak prohloubily po zprávě americké asociace hypotečních bank. Ta oznámila, že se konfiskace zadlužených obytných domů ve Spojených státech v posledním čtvrtletí minulého roku dostaly na rekordní úroveň. Způsobily to hlavně nesplácené hypotéky pro klienty s horší historií splácení.

Akciový index finančních společností proto klesl v jednu chvíli před polednem o 2,1 procenta a index emisí stavitelů domů podle Dow Jones spadl o 4,4 procenta. Obavy z potíží s úvěry pak stáhly dolů i akcie hypotečních ústavů Fannie Mae a Freddie Mac. Analytici dodávají, že mnoho finančních společností musí prodat nějaká aktiva, aby byly schopny plnit své závazky, napsala agentura Reuters. Polední hodnoty indexů jsou z Yahoo Finance.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK