Japonské akcie oslabily o více než tři procenta

07.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 7. března (ČTK) - Japonské akcie oslabily o 3,3 procenta na šestitýdenní minimum. Investoři mezi předními tituly na burze prodávali akcie exportérů kvůli silnějšímu kurzu jenu a obavám z hospodářské recese ve Spojených státech. Dolů tak šla například Honda Motor. Index Nikkei klesl o 432,62 bodu na 12.782,80 bodu a za celý týden tak oslabil o šest procent.

Honda klesla o 4,2 procenta a výrobce elektronických komponentů TDK ztratil 7,5 procenta. Mezi bankami šly dolů největší skupiny v odvětví Mitsubishi UFJ Financial Group o 4,2 procenta a Mizuho Financial Group o 5,8 procenta. Sumitomo Mitsui Financial, třetí největší japonská banka, přišla za dnešek o 6,3 procenta tržní hodnoty.

Výprodeji akcií na tokijském trhu předcházel výrazný pokles na Wall Street a banky ztrácely poté, co americký hypoteční ústav Thornburg Mortgage přiznal potíže. Obavy vyvolává situace na americkém trhu hypoték pro klienty s horšími záznamy splácení.

Dolar opět klesl na nové minimum vůči euru, švýcarskému franku i koši měn kvůli obavám z nedostupnosti úvěrů ve Spojených státech, která by mohla ekonomiku stáhnout do recese. Analytici a obchodníci předpokládají, že dolar v dalších dnech sestoupí na kurzy 1,60 USD/EUR, na jeden USD za švýcarský frank a jeden USD za 100 jenů.

Kurz eura vzrostl na 1,5405 USD, tedy nejvýše od zavedení měny v roce 1999, a mírně tak posílil proti předchozímu newyorskému závěru 1,5377 USD. Vůči koši měn se dolar snížil na 72,812 a za poslední měsíc tak ztratil více než pět procent. Dolar vůči jenu v závěru dne stagnoval na 102,60 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK