Česká ekonomika loni vzrostla o rekordních 6,5 procenta

07.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. března (ČTK) - Česká ekonomika v roce 2007 vzrostla o rekordních 6,5 procenta. Uvedl to Český statistický úřad. Na zvyšování ekonomického výkonu se podílel růst zaměstnanosti. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku růst hrubého domácího produktu činil 6,6 procenta. V roce 2006 domácí ekonomika zaznamenala růst o 6,1 procenta.

Celoroční růst HDP potřetí v řadě překročil šestiprocentní hranici, což dokládá, že je ekonomický rozvoj postaven na zdravých základech, komentoval výsledek analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. "Poselství zůstává stejné: ekonomika rostla rychleji, než se dalo očekávat a její růst byl skvěle vyvážený. Rostla nejen spotřeba, ale i investice a zahraniční obchod," uvedli ekonomové Raiffeisenbank.

HDP, který je považován za nejsouhrnnější indikátor vývoje ekonomiky, vzrostl v uplynulém roce nejvíce od vzniku samostatné České republiky. Na tomto výsledku se podílelo zejména zvýšení hrubé přidané hodnoty o 6,4 procenta, dílčím zdrojem růstu byl i vývoj daní z produktů. Přírůstek úhrnné hrubé přidané hodnoty byl téměř z jedné třetiny zajišťován meziročním zvýšením celkové zaměstnanosti a z více než dvou třetin růstem souhrnné produktivity práce.

Na nabídkové straně ekonomiky se na zvýšení celkové hrubé přidané hodnoty (HPH) podílel především zpracovatelský průmysl růstem o 11,1 procenta, což znamenalo příspěvek k růstu hrubé přidané hodnoty o tři procentní body. Výrazný byl i přínos odvětví obchodu, pohostinství a dopravy, která v úhrnu přispěla 2,5 procentního bodu a částečně i peněžnictví a podnikatelských služeb s přínosem 1,7 procentního bodu. Meziroční pokles HPH ve stálých cenách byl zaznamenán zejména v zemědělství a energetice.

Výdaje na celkovou konečnou spotřebu vzrostly proti roku 2006 o 4,2 procenta, tvorba hrubého kapitálu byla vyšší o 9,2 procenta. Vyšší meziroční zvýšení vývozu (o 14,5 procenta) než dovozu (o 13,7 procenta) přispělo 1,1 procentního bodu k celkovému růstu HDP.

Výdaje domácností na konečnou spotřebu se zvýšily meziročně reálně o 5,7 procenta, v běžných cenách pak o 8,7 procenta, takže úhrnná cenová hladina této poptávkové složky vzrostla o 2,8 procenta. Tvorba hrubého fixního kapitálu byla meziročně vyšší reálně o 6,1 procenta, přičemž vzrostly investice do dopravních prostředků (8,6 procenta), strojů a zařízení (7,9 procenta), obydlí (7,2 procenta) a také do ostatních budov a staveb (4,8 procenta). Opět výrazně se během minulého roku zvýšily zásoby, které v běžných cenách vzrostly o 105,4 miliardy Kč.

Po vyloučení vlivu sezonnosti a počtu pracovních dní se v uplynulém čtvrtletí HDP ve srovnání se třetím čtvrtletím zvýšil o 1,7 procenta při růstu zaměstnanosti o 0,6 procenta. Ve srovnání se čtvrtým čtvrtletím 2006 vzrostl sezonně očištěný HDP o 6,6 procenta.

Tvorba i užití HDP byly v posledním loňském čtvrtletí poznamenány několika jednorázovými vlivy. K nim patřily především zvýšené výkony zdravotnictví, které se následně promítly do výdajů zdravotních pojišťoven, dále pak nadprůměrné opravy silniční sítě s dopadem do výdajů na konečnou spotřebu institucí sektoru vlády. V úhrnu ČSÚ orientačně odhaduje, že bez uvedených vlivů by HDP ve 4. čtvrtletí vzrostl přibližně o 6,0 procenta.

Hrubý domácí produkt očištěný o vliv sezonnosti vzrostl ve 27 zemích EU podle odhadu Eurostatu ve 4. čtvrtletí 2007 meziročně o 2,6 procenta, v USA o 2,5 procenta a v Japonsku o 1,8 procenta. Ze zemí hlavních obchodních partnerů ČR se v posledním loňském čtvrtletí HDP zvýšil na Slovensku o 14,3 procenta, v Polsku o 6,7 procenta, v Německu o 1,8 procenta a v Maďarsku o 0,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK