Růst ekonomiky byl rychlejší, než předpovídala ČNB

07.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. března (ČTK) - Dnešní údaje Českého statistického úřadu o růstu hrubého domácího produktu za poslední loňské čtvrtletí byly vyšší, než očekávala Česká národní banka (ČNB). K určitým odchylkám od prognózy ČNB došlo i ve struktuře hospodářského růstu. Česká ekonomika v loňském čtvrtém čtvrtletí vzrostla o 6,6 procenta.

Po sezónním očištění a očištění o vliv počtu pracovních dní se HDP od října do konce roku proti třetímu čtvrtletí zvýšil o 1,7 procenta. V úhrnu za celý loňský rok HDP meziročně vzrostl o 6,5 procenta.

Prognózy ČNB byly oproti dnešním údajům ČSÚ nižší. "Zveřejněný meziroční údaj za čtvrté čtvrtletí letošního roku (6,6 procenta) je o 0,9 procentního bodu vyšší ve srovnání s aktuální prognózou ČNB, přičemž v mezičtvrtletním vyjádření byla skutečnost oproti prognóze ČNB vyšší o 0,6 procentního bodu," uvedla centrální banka.

Od prognózy ČNB se částečně lišila také struktura hospodářského růstu uváděná ČSÚ. Urychlení dynamiky investic do fixního kapitálu bylo vyšší, než předpokládala centrální banka. Očekávání ČNB předčilo také kvůli výdajům ve zdravotnictví a opravám silnic vyšší tempo růstu spotřeby vlády.

Předpovědím ČNB naopak odpovídá zpomalení růstu vývozu i dovozu zboží a služeb. Zlepšení salda čistého vývozu bylo celkově výraznější, než centrální banka očekávala.

Ve shodě s prognózou ČNB došlo ke zpomalení růstu spotřeby domácností, zejména v důsledku zpomalení růstu reálných příjmů vlivem vyšší inflace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK