Profit.cz: Zátěž podnikatelů vloni klesla o 2,61 miliardy korun

07.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. března (ČTK) - Čeští podnikatelé loni ušetřili 2,61 miliardy Kč díky zrušení nebo změnou 70 informačních povinností vůči ministerstvům na základě vládního programu snižování administrativní zátěže. Jde zatím jen o zlomek z plánu Topolánkova kabinetu, podle nějž má zátěž podnikatelů do prosince 2010 klesnout o pětinu oproti roku 2005, kdy podle vládní analýzy činila přes 86,38 miliardy korun ročně. S odkazem na zatím neschválenou verzi nejnovějšího vládního dokumentu o tom informuje server Profit.cz.

Podle sumy ušetřené podnikatelům je zatím jednoznačně nejúspěšnější ministerstvo životního prostředí (MŽP). Zátěž dosud snížilo téměř o třetinu, do prosince 2010 jí má zmizet polovina. Profit však uvádí, že sami podnikatelé jako nejvýraznější vnímají dosavadní aktivity ministerstva průmyslu a obchodu (MPO).

"Rezort vedený Martinem Římanem udělal velký kus práce, hlavně u zjednodušení živnostenského zákona a snížení počtu statistických zjišťování," řekl Profitu prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek. U ostatních ministerstev je postup spíše vlažný. S celkovým výsledkem tedy nemůžeme být příliš spokojeni, doplnil Drábek.

V první fázi se vládní projekt zaměřil jen na šest ministerstev, jejichž požadavky zatěžují podnikatele nejvíce. Jde o ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), MŽP, zemědělství, zdravotnictví, financí a MPO. V roce 2005 ukládaly tyto rezorty podnikatelům téměř tisícovku informačních povinností. Letos má dojít k rozšíření projektu také na zbývající ministerstva.

Komora chce prosadit závazný princip, že úřad nebo veřejnoprávní instituce může vyžadovat určitý doklad jen jednou. Jestliže jiný úřad bude požadovat stejný doklad, mohl by podnikatel říci, že už jej odevzdal jiné konkrétní instituci.

Zejména menší podnikatele hodně trápí složité, nepřehledné a neustále se měnící daňové předpisy, k jejich zásadnímu zjednodušení ale zatím nedošlo. Profit upozorňuje, že přehlednější a stručnější nejsou ani formuláře pro daň z příjmů, což slibovala ODS před volbami v roce 2006.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK