Goldman Sachs: Cena ropy se může dostat až na 200 dolarů

07.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. března (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích se po překonání hranice 100 dolarů za barel budou pravděpodobně dál zvyšovat. Vyloučit přitom nelze ani to, že se dostanou na 200 dolarů, a to v nepříliš vzdálené budoucnosti. Předpovídá to investiční banka Goldman Sachs. Právě tato banka s předstihem a poměrně přesně předpověděla i nynější růst cen.

Analytici banky dnes uvedli, že na 200 dolarů by cena mohla vystoupit v případě, že se objeví vážnější problém při těžbě či distribuci. Pokračující růst cen předpovídají i další analytici, o ceně 200 dolarů za barel se však nikdo z nich zatím neodvažuje hovořit.

Goldman Sachs zároveň zvýšil odhad ceny ropy na období 2008 až 2012 a spodní hranici předpokládaného cenového vývoje zvýšil o deset dolarů na 60 dolarů. To je mnohem méně než je současná cena, je to ale prý pravděpodobné dno v případě, že se trh normalizuje a nebudou na něm rušivé vlivy, jako je například geopolitické napětí.

Analytik Goldman Sachs Arjun Murti v roce 2005 upozornil, že podle grafu technické analýzy se cenový vývoj v případě ropy dostal do fáze, kdy se formuje takzvaný "superspike". Tehdy se barel ropy prodával přibližně za 50 dolarů a Murti předpověděl, že v blízké budoucnosti se cena může vyšplhat až na 105 dolarů. Přesně tam dnes je.

Murti a jeho kolegové dnes podotýkají, že ceny se posunuly vzhůru mnohem rychleji, než Goldman Sachs v roce 2005 předpokládal. V rámci teorie růstu cen ropy se tehdy analytici domnívali, že ropa se usadí v poměrně širokém pásmu 50 až 105 dolarů, skutečnost ale ukazuje, že teď zřídkakdy klesne pod 90 dolarů.

"Horní hranici cenového pásma jsme definovali hlavně podle geopolitického napětí a podle toho, že největším rizikem v naší prognóze je recese. Ceny ropy se ale dostaly na 100 dolarů za barel bez větších problémů a přitom se zdá, že Spojené státy jsou v recesi," uvedli analytici. Průměrnou cenu ropy na letošní rok proto zvýšili na 95 dolarů, zatímco v příštím roce počítají s průměrem 105 dolarů.

Na rok 2010 analytici průměr cen ropy vypočítali na 110 dolarů. Horní pásmo předpokládaného cenového vývoje posunuli na 135 dolarů, ale pokud by nastaly potíže, ceny mohou vystřelit mnohem víc. Pokud se nepodaří zvyšovat těžbu odpovídajícím tempem, a přitom se americká ekonomika vrátí k růstu, pak je nutné počítat s cenovým pásmem 150 až 200 dolarů za barel, vypočetli analytici.

Vzhledem k tomu, že dolar klesá na nová minima a na finančních trzích trvá značná nejistota, zájem o komodity, jako je ropa či drahé kovy, nabírá na síle. To nutí ostatní analytiky upravovat prognózy hospodářského vývoje a zakomponovat do nich vyšší ceny vstupů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK