Akcie v 10. týdnu klesly o šest pct, CME přišla o pětinu hodnoty

07.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. března (ČTK) - Hlavní akcie obchodované na pražské burze si připsaly v uplynulém týdnu další výrazný pokles. Téměř pětinu hodnoty ztratily akcie CME. Nejlepší výsledek vykázaly akcie Téléfonica 02, které přišly o 1,5 procenta. Podle hlavního indexu PX ceny předních tuzemských emisí klesly o 6,26 procenta na 1467,9 bodu. Výsledky dnes převzala ČTK z burzy.

"Pražské burze se v tomto týdnu příliš nedařilo, projevila se zde globální negativní nálada způsobená obavami o americkou ekonomiku. Ty ještě "opepřil" výrok vlivného investora Warrena Buffeta, že USA již v recesi jsou," uvedla společnost Patria Finance. Krátký růst uprostřed týdne tak převážily poklesy. Klesaly přitom všechny akcie obchodované v systému SPAD, s kladným znaménkem tento týden nepřežil ani jeden titul.

Akcie CME ubraly celkem 19 procent. CME prudce spadla poté, co společnost oznámila, že vydá konvertibilní dluhopisy v objemu 425 milionů dolarů se splatností do roku 2013.Výraznou ztrátu zaznamenaly také akcie AAA Auto (-13,6 procenta), Zentivy (-11,2 procenta) a Unipetrolu (-10,3 procenta). Pouze čtyři procenta odepsaly akcie ECM, o pět procent přišly také akcie Komerční banky, Erste Bank, Philip Morris a Pegas. ČEZ oslabil o 6,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK