Ceny ropy poprvé překročily 106 dolarů

07.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. března (ČTK) - Ceny ropy dnes poprvé v historii překročily 106 dolarů za barel, protože slabý kurz dolaru převážil nad obavami z recese americké ekonomiky. Poptávku podporuje rovněž geopolitické napětí a obavy ohledně dodávek.

Americká lehká ropa zdražila o 1,02 dolaru na rekordních 106,49 dolaru. Poté o část zisků přišla a kolem 16:40 SEČ se prodávala za 106,26 dolaru. Cena severomořské ropy Brent se ve stejnou dobu zvýšila o rovný dolar na 103,61 dolaru, napsala agentura Reuters.

Ceny ropy dnes klesaly o více než dolar poté, co překvapivě slabá zpráva o trhu práce posílila obavy o ekonomiku Spojených států, tedy největšího spotřebitele ropy na světě. Později se však vývoj na trhu otočil, protože pozornost se zaměřila na propad dolaru na nové historické minimum vůči euru i koši hlavních světových měn.

K růstu cen ropy tento týden přispěla rovněž zpráva o překvapivém poklesu zásob suroviny v USA a rozhodnutí Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) ponechat těžbu beze změny. OPEC již delší dobu tvrdí, že trh s ropou je dostatečně zásobován. Vysoké ceny ropy jsou podle kartelu důsledkem přílivu spekulativního kapitálu a politického napětí na Blízkém východě.

Investiční banka Goldman Sachs předpovídá, že ceny ropy se budou pravděpodobně dál zvyšovat. Vyloučit podle ní nelze ani to, že se dostanou na 200 dolarů, a to v nepříliš vzdálené budoucnosti. Podle analytiků banky by cena mohla na 200 dolarů vystoupit v případě, že se objeví vážnější problém při těžbě či distribuci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK