Aktuálně: ČS několik hodin nefungovalo internetové bankovnictví

08.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. března (ČTK) - České spořitelně dnes několik hodin nefungovalo internetové bankovnictví. Informoval o tom zpravodajský server Aktuálně.cz. Klienti nemohli využívat službu Servis 24 zhruba pět hodin. Podle mluvčí banky Klary Gajduškové byly příčinou výpadku technické potíže.

Výpadek podle Gajduškové nastal v momentě, kdy technici začali upravovat systém. Pracovali na něm paradoxně právě pro to, aby vylepšili jeho funkčnost, uvedl server. V dalších úpravách systému budou technici pokračovat v noci.

Podle serveru Novinky. cz mluvčí vyvrátila, že by současné problémy se stránkami České spořitelny měly něco společného s e-maily, které v posledních dnech kolovaly mezi lidmi. Falešnými zprávami se chtěli neznámí pachatelé dostat k účtům klientů.

Problémy v on-line síti se u českých bank čas od času objevují. Česká spořitelna se potýkala s několikahodinovým výpadkem přímého bankovnictví například loni v prosinci. Ten samý měsíc měla s internetovým bankovnictvím problémy i ČSOB. Na podzim se ke svým účtům po internetu nedostali také klienti Komerční banky či eBanky.

Češi přitom internet a telefon při správě svých financí rádi využívají. Z ankety ČTK mezi tuzemskými bankami vyplynulo, že více než tři čtvrtiny všech transakcí mezi bankovními účty provádějí přes kanály přímého bankovnictví a pobočky bank příliš nenavštěvují. Zájem lidí o transakce přes internet potvrzují i statistiky bank. Například klienti ČSOB provedli v říjnu prostřednictvím služeb elektronického bankovnictví 5,62 milionu transakcí za více než 280 miliard korun. V meziročním srovnání tak šlo o více než pětinový nárůst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK