Průzkum AXA: Čtyři z pěti pracujících Čechů si spoří na penzi

09.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. března (ČTK) - Většina ekonomicky aktivní české populace si již uvědomuje zodpovědnost za svůj důchod a začala se na něj připravovat. Celkem 79 procent pracujících Čechů již začalo spořit na svůj důchod. Češi spolu s Američany patří k nejaktivnějším národům na světě spořícím si na penzi. Vyplývá to z celosvětového průzkumu AXA Retirement Scope 2008 finanční skupiny AXA, do něhož byla letos poprvé zařazena také ČR.

Průzkum také odhalil, že se Češi na důchod připravují dříve, než tak činili dnešní penzisté. Zatímco současní důchodci začali šetřit v průměru kolem 48 let, dnes pracující shromažďují finance na stáří již od 36 let. S přípravou na důchod pak nejčastěji začínají na radu odborníka a klíčovým okamžikem se přitom pro ně stává dosažení 40 let věku.

Ekonomicky aktivní Češi si podle průzkumu uvědomují krizi státního penzijního systému a v nadcházejících letech očekávají důchodovou reformu. Reforma by podle respondentů výzkumu měla přinést snížení státních penzí. Z tohoto důvodu 62 procent pracujících předpokládá, že si udrží placenou práci i po odchodu do důchodu. Mezi současnými důchodci totéž očekává pouze 22 procent, což je hluboko pod 44procentním evropským průměrem pracujících penzistů.

I přes obavy z finanční nouze v penzi považuje 56 procent současných důchodců svůj příjem za dostatečný a většina z nich se cítí šťastně. Z hlediska spokojenosti se svým příjmem čeští senioři evropský průměr o deset procent převyšují. V ČR jsou sice důchody v porovnáním s ostatními zeměmi nízké, ale totéž platí i o životních nákladech. Navíc se značný podíl penzistů může podle průzkumu spolehnout na pomoc svých dětí, a to i v otázce financí.

AXA Retirement Scope 2008 je průzkum zaměřený na představy ekonomicky aktivního obyvatelstva o důchodovém věku a současně na jejich srovnání s pohledem nynějších důchodců. Letošní čtvrtý ročník průzkumu se uskutečnil ve 26 zemích světa a dotazoval se více než 18.000 respondentů. Poprvé se do průzkumu AXA Retirement Scope zapojila i Česká republika a dotazováno zde bylo více než 600 osob. Jde o reprezentativní průzkum, jehož závěry je možné zobecnit na celou českou populaci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK