Americkou Countrywide vyšetřují úřady kvůli podezření z podvodů

09.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. března (ČTK) - Největší americkou hypoteční banku Countrywide Financial Corp vyšetřují federální úřady kvůli podezření z finančních podvodů. Informovala o tom o víkendu americká média. Vyšetřování je součástí širšího setření firem na úvěrových trzích.

Americké listy New York Times (NYT) a Wall Street Journal s odvoláním na zdroje z úřadu vlády a z úřadu pověřeného vyšetřováním uvedly, že úřady zkoumají, zda Countrywide v prohlášení pro burzu nezkreslila svoji finanční situaci a kvalitu úvěrů. Vyšetřování je zatím v počáteční fázi.

Mluvčí Countrywide Susan Martinová listům řekla, že se firma vyšetřování nebojí. Banka již čelí vyšetřování praktik při poskytování úvěrů a několika žalobám od investorů i majitelů hypoték.

Countrywide není podle listu NYT jedinou firmou z hypotečního trhu, kterou úřady vyšetřují. Federální úřad pro vyšetřování (FBI) již dříve začal šetřit dalších 14 společností. Vyšetřovatelé hlavně zkoumají možné podvody v účetnictví nebo nedovolené užívaní vnitřních informací firem pro zisk v obchodování v souvislosti s půjčkami pro klienty s horší historií splácení.

Countrywide se v lednu dohodla s Bank of America na svém převzetí za čtyři miliardy dolarů (65,3 miliardy Kč). Transakce by měla být dokončena ve třetím čtvrtletí. Dohoda by měla zachránit firmu před kolapsem, na jehož pokraji se ocitla kvůli problémům na trhu s bydlením v USA a krizi na úvěrových trzích. Countrywide hospodařila v posledním čtvrtletí loňského roku se ztrátou 422 milionů USD, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK