Němečtí strojvůdci odvolali pondělní stávku

09.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 9. března (ČTK) - Odborový svaz německých strojvůdců GdL odvolal stávku, která měla začít v pondělí. Generální ředitel Deutsche Bahn (DB) Hartmut Mehdorn dnes oznámil, že se vedení drah podařilo s odbory dohodnout na nové tarifní smlouvě.

I přes odvolání stávky DB varují, že v některých oblastech může být provoz na dráze narušen. Dráhy se předem připravily na stávku a bude trvat nějakou chvíli, než se jim podaří situaci vrátit do normálního stavu.

Strojvůdci již loni na podzim uskutečnili kvůli požadavku na zvýšení mezd několik časově omezených stávek v osobní i nákladní dopravě. V lednu se nakonec vedení DB dohodlo s GdL, že od března stoupnou mzdy pro 34.000 strojvůdců o osm procent a v září o další tři procenta. Problémem se však stala základní tarifní smlouva, která měla přesně vymezit postavení GdL vůči ostatním odborovým svazům na německé železnici.

GdL se obával, že nová smlouva nezajišťuje svazu dostatečnou nezávislost. Dráhy prý navrhly smlouvu tak, aby nemohly vzniknout rozpory mezi dílčími smlouvami uzavřenými s GdL a smlouvami se zbylými dvěma odborovými svazy, Transnet a GDBA. To však GdL považoval za nepřípustné omezení své nezávislosti.

Spor na železnici je pouze jedním z řady sporů o mzdách v Německu. Od minulé středy stávkují za zvýšení mezd zaměstnanci místní dopravy v Berlíně. V pátek selhalo další kolo jednání o zvýšení mezd pro zaměstnance veřejného sektoru. Odborový svaz Ver.di pohrozil, že pokud se nedohodnou do konce měsíce, zahájí v dubnu další vlnu stávek. Stávkou pohrozili i zaměstnanci poštovní společnosti Deutsche Post.

Koncem minulého měsíce se podařilo mocnému Odborovému svazu pracujících v kovoprůmyslu (IG Metall) vyjednat zvýšení mezd pro 85.000 pracovníků v západoněmeckém ocelářství o 5,2 procenta. Jde údajně o nejvyšší růst mezd v tomto sektoru za 16 let. Ekonomové a podnikatelské skupiny však varují před vysokým růstem mezd v dalších odvětvích, protože by mohlo zvýšit inflaci a ohrožuje také vznik nových pracovních míst, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK