HN: Skandál s tajnými konty se zřejmě týká i českých firem

10.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. března (ČTK) - Skandály s takzvanými lichtenštejnskými daňovými úniky, kterými se zabývají vyšetřovatelé na třech kontinentech, se pravděpodobně týkají i českých firem. Informují o tom Hospodářské noviny s tím, že ministerstvo financí přesto stále odmítá požádat Němce o informace, které by umožnily rozkrýt údaje o lichtenštejnských kontech českých hříšníků.

České ministerstvo financí před dvěma týdny nejprve prohlásilo, že má o data zájem. Šéf úřadu Miroslav Kalousek podle deníku ovšem současně tvrdí, že se žádostí o disketu MÁ kvůli jejímu původu etický problém. "Rozumné a slušné je proto počkat, až nám Němci údaje sami nabídnou," řekl Kalousek po jednání ministrů financí v Bruselu. Jenže takové vyčkávání nemá podle novin smysl - nabídka už přišla.

Angažmá českých firem potvrdil i zdroj HN, který má k údajům zprostředkovaně přístup. "Můžeme důvodně předpokládat, že se o to (české firmy) mohly pokoušet. Vůbec to nebereme na lehkou váhu," poznamenal šéf daňové správy Jan Knížek.

Vyčkávací taktika může podle listu vyvolat řadu spekulací. Počínaje tím, že úřady ve skutečnosti o data zájem nemají, aby ochránily vlivné byznysmeny, až po domněnky, že některé neoficiálně získané údaje mohou takzvaně řízeně uniknout do médií.

Aférou s tajnými konty, kam si bohatí Evropané odkládali peníze, se přitom už několik týdnů zabývají vyšetřovatelé na třech kontinentech. Země přitom využívají nabídky Německa, které údaje zdarma poskytuje. Jediné Dánsko přitom prohlásilo, že disketu s daty z etických důvodů nechce. Původně ji totiž bývalý pracovník lichtenštejnské LGT Bank ukradl a pak prodal německé tajné službě. Ostatní země ale považují za důležité informace prověřit, protože tajná konta mohou sloužit třeba i ke korupci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK