Japonské akcie výrazně klesly

10.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 10. března (ČTK) - Ceny akcií na burze v Tokiu dnes výrazně oslabily a hlavní index se dostal nejníže za dva a půl roku. Hlavním důvodem jsou obavy, že americká ekonomika už vstoupila do recese, což by mohlo mít nepříznivé dopady na řadu japonských firem. Na devizových trzích se obnovil pokles kurzu dolaru.

Index Nikkei 225 si odepsal 250,67 bodu a obchodní den uzavřel poklesem o 1,96 procenta na 12.532,13 bodu. Naposledy byl tak nízko v září 2005. Širší index Topix klesl o 1,9 procenta na 1224,39 bodu. Nepomohl přitom ani růst zakázek na strojní zařízení.

Největší ztráty měly akcie exportních firem, kterým by recese ve Spojených státech patrně ublížila nejvíce. Akcie společnosti Sony klesly o pět procent a jsou nejslabší za dva roky, značným ztrátám se nevyhnula ani automobilka Toyota.

Výhled americké ekonomiky v pátek zkalila zpráva o nečekaném poklesu počtu pracovních příležitostí, který byl v protikladu k odhadům analytiků. Ti předpokládali, že po slabším vývoji v lednu se trh práce v únoru zlepšil. Data však ukázala, že trh práce se zhoršuje už od konce loňského roku.

Objem zakázek na strojní zařízení v Japonsku v lednu vzrostl o 19,6 procenta, což byl nejvýraznější skok za sedm let. Podle analytiků to však stále není důvod k optimismu. "Strojní zakázky byly překvapivé, ale skutečným problémem jsou dnes Spojené státy," řekl analytik společnosti Toyo Securities Kacuhiko Kodama.

Na devizových trzích se opět začal snižovat kurz dolaru, který je k euru znovu blízko historického minima. Podobně vůči japonskému jenu je nejslabší za osm let a škodí mu hlavně vyhlídky na další pohyb úrokových sazeb. Nyní je základní úrok v USA na třech procentech a předpokládá se, že bude klesat i nadále.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,5372 USD, a mírně tak zpevnil z předchozích 1,54 USD, kde byl v pátek ráno. Vůči japonskému jenu ale klesl na 102 ze 102,63 JPY, a podobně euro k jenu kleslo na 156,81 z předchozího kurzu 158,06 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK