ČSÚ: Inflace v únoru zopakovala lednových 7,5 procenta

10.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. března (ČTK) - Spotřebitelské ceny v únoru stouply o 7,5 procenta, tedy stejně jako o měsíc dříve. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. Ve srovnání s lednem cenová hladina vzrostla o 0,3 procenta. Meziroční inflace zrychlila hlavně u bydlení, dopravy, stravování a ubytování. Naopak u potravin a alkoholických i nealkoholických nápojů či tabáku byl meziroční růst nižší. Ekonomové podobný vývoj očekávali.

Ve srovnání s únorem 2007 zaznamenaly vysoký nárůst například ceny chleba, které vzrostly o 33,3 procenta. Běžné pečivo meziročně podražilo o 30,8 procenta, mouka o 51,3 procenta, vejce o 30,7 procenta a mléko o 29,5 procenta. Cena čerstvého másla se meziročně zvýšila o 18,3 procenta. Růst cen tabákových výrobků zpomalil na 23 procent.

Téměř třetinové meziroční zdražení zaznamenal ČSÚ u regulovaného nájemného, kde byly ceny vyšší o 29,0 procenta. Ceny zemního plynu se zvýšily o 16,5 procenta, elektřiny o 9,5 procenta, tepla a teplé vody o 11,0 procenta. V dopravě se zvedly ceny pohonných hmot o 15,9 procenta a ceny dopravních služeb o 9,8 procenta.

Nižší než loni byly ceny oděvů, přístrojů a spotřebičů pro domácnost či automobilů. Levnější byly také audiovizuální a fotografická zařízení a zařízení pro zpracování dat. Z potravin byly meziročně nižší hlavně ceny brambor, a to o 38,3 procenta, a plodové zeleniny o 15,9 procenta.

Meziměsíční růst spotřebitelských cen ovlivnilo hlavně zvýšení cen bydlení. V oddíle rekreace a kultura podobně jako v minulých letech vzrostly především ceny dovolených s komplexními službami, zejména vlivem vyšších sezónních cen tuzemských i zahraničních pobytů na horách. Na snížení cenové hladiny působil pokles cen v oddílech potraviny a nealkoholické nápoje a doprava.

Podle předběžných údajů Eurostatu byl v lednu meziroční přírůstek průměrného harmonizovaného indexu spotřebitelských cen členských zemí EU 3,4 procenta, což je o 0,2 procentního bodu více než v prosinci. Nejvíce vzrostly ceny v Lotyšsku (o 15,6 procenta) a Bulharsku (o 11,7 procenta) a nejméně v Nizozemsku (o 1,8 procenta) a Velké Británii (o 2,2 procenta). Na Slovensku zrychlil cenový růst na 3,2 procenta, v Německu zpomalil na 2,9 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK