MZe: S transformací Budvaru poradí státu AK Kříž a Bělina

10.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. března (ČTK) - S transformací národního podniku Budějovický Budvar na akciovou společnost poradí ministerstvu zemědělství sdružení firem v čele s Advokátní kanceláří Kříž a Bělina. Ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) hodnotu této zakázky odhadl bez započtení DPH na 12,5 milionu korun. Gandalovič již na začátku letošního roku nevyloučil, že po transformaci na akciovou společnost stát pivovar Budvar prodá ještě za funkčního období současné vlády Mirka Topolánka (ODS).

"Jsem přesvědčen, že jsme našli solidního partnera (poradce na transformaci Budvaru), který bude schopen kvalitu i dohodnuté termíny garantovat," sdělil dnes ČTK Gandalovič. Výběr partnera pro poradenský servis podle něho vycházel z doporučení pětičlenné komise složené ze zástupců ministerstva zemědělství, Budvaru a Advokátní kanceláře Kindl & partneři.

Do soutěže na poradenské služby se v prosinci loňského roku přihlásili celkem tři uchazeči, přičemž předmětem této veřejné zakázky jsou finanční, daňové a právní služby. "Cílem je nalézt optimální postup transformace Budějovického Budvaru z hlediska ekonomického a právního a následná implementace zvoleného postupu transformace národního podniku na akciovou společnost bez přerušení právní kontinuity, nejlépe formou zvláštního zákona," uvedl mluvčí MZe Petr Vorlíček.

Při posuzování nabídek na postup transformace pivovaru Budvar byly podle Gandaloviče hlavními kritérii zachování právní kontinuity mezi národním podnikem a akciovou společností, slučitelnost s českým a evropským právem a řešení přechodu duševního vlastnictví, včetně ochranných známek a ostatních práv a označení, a to i s ohledem na probíhající národní a mezinárodní spory v této oblasti.

Plánovaná přeměna českobudějovického pivovaru ze státního podniku na akciovou společnost by měla umožnit budoucí privatizaci podniku. Termín privatizace Budvaru bude podle Gandaloviče záležet na mnoha okolnostech. "Rozhodně to nebude tento rok a je otázka, zda to bude v roce příštím, kdy bude Česko předsedat EU. Rok 2010 se ponese ve znamení volební kampaně," řekl v lednu ČTK Gandalovič, který v dlouhodobém horizontu prodej pivovaru připouští. "Do Budvaru by měl vstoupit strategický partner. Osobně si myslím, že stát žádný pivovar vlastnit nemusí," míní Gandalovič.

Často se vedou spekulace o prodeji Budvaru americké skupině Anheuser-Busch, která vede s českým pivovarem ve světě desítky sporů o ochrannou známku. Budvar je třetím největším domácím výrobcem piva a posledním státním pivovarem. Jedničkou je Plzeňský Prazdroj, druhé místo patří Pivovarům Staropramen. Budvar loni vyrobil 1,253 milionu hektolitrů piva, což bylo meziročně o 8,7 procenta víc.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK