Čistý zisk Zentivy loni klesl o 36 procent na 1,4 miliardy Kč

10.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. března (ČTK) - Čistý zisk farmaceutické firmy Zentiva loni klesl o 36 procent na 1,41 miliardy korun. Zisk se snížil kvůli nižším maržím a zároveň vyšším úrokovým nákladům, které jsou spojeny s dluhem za nákup turecké společnosti Eczacibasi. Výsledky sdělila mluvčí firmy Věra Kudynová. Analytici v průměru očekávali zisk 1,5 miliardy korun.

Provozní zisk (EBIT) klesl o 34 procent na 2,17 miliardy korun. "Finanční výsledky za rok 2007 nesplnily naše očekávání a my velmi usilovně pracujeme na tom, abychom v roce 2008 dosáhli vyšších tržeb a výnosů," řekl na tiskové konferenci generální ředitel Zentivy Jiří Michal.

Čisté tržby Zentivy vzrostly o 19 procent na 16,67 miliardy korun. Více peněz přinesla firmě především loňská akvizice turecké firmy Eczacibasi, která k celkovým ročním tržbám přidala 2,7 miliardy korun. "Bez nich by tržby Zentivy byly přibližně stejné jako v roce 2006," uvedla Kudynová. Na domácím trhu tržby o sedm procent poklesly.

Pro letošek Zentiva očekává, že čisté tržby včetně Turecka vzrostou o 20 procent. Hospodaření Eczacibasi-Zentiva zahrnuje firma do výsledků od loňského července. "Bez zahrnutí Turecka by měl nárůst čistých tržeb dosáhnout kolem pěti procent," uvedla firma.

Tržby za léky na předpis se loni zvýšily o 31 procent na 13,9 miliardy Kč, tržby za volně prodejné přípravky naopak klesly o více než tři procenta na 3,1 miliardy Kč.

Domácí farmaceutická jednička se zaměřuje na výrobu generik, což jsou levnější kopie originálních léků, kterým vypršela patentová ochrana. Celkově zaměstnává více než 6000 lidí a má výrobní závody v Česku, na Slovensku, v Rumunsku a Turecku.

Největším akcionářem Zentivy je s téměř čtvrtinovým podílem farmaceutická skupina Sanofi-Aventis. Přes 19 procent akcií drží Generali PPF Holding a více než pět procent skupina J&T. Management a zaměstnanci firmy mají šestiprocentní majetkový podíl. Zbývajících 44,7 procenta patří ostatním institucionálním a soukromým investorům. S akciemi firmy se obchoduje na burzách v Praze a Londýně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK