Únorová inflace byla vyšší, než očekávala ČNB

10.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. března (ČTK) - Meziroční inflace byla v únoru o 0,6 procentního bodu vyšší, než odhadovala Česká národní banka ve své lednové prognóze. Rozdíl byl způsoben vyšší než očekávanou korigovanou inflací bez pohonných hmot, sdělil dnes ředitel sekce měnové a statistiky ČNB Tomáš Holub.

Vyšší proti prognóze byl i růst regulovaných cen a v menší míře i cen potravin. Naopak mírně nižší růst byl u cen pohonných hmot.

"Stávající mimořádně vysokou inflaci je možno hodnotit jako dočasný výkyv vyvolaný zejména změnami daní, zvyšováním regulovaných cen a mimořádně vysokým růstem cen potravin v závěru loňského roku," upozornil Holub. Po odeznění tohoto výkyvu by inflace měla podle ČNB na přelomu let 2008 a 2009 klesnou zpět na nízké hodnoty odpovídající cílům ČNB.

Podle dnes zveřejněných údajů meziroční inflace činila v únoru 7,5 procenta, tedy stejně jako v lednu. Inflace se tak nadále nachází významně nad horním okrajem tolerančního pásma, které si kolem svého tříprocentního cíle stanovila ČNB.

"Na tomto vývoji mají stále značný podíl změny nepřímých daní, jejichž primární dopad činil více než dva procentní body," uvedla ČNB. Inflace očištěná o vliv změn nepřímých daní, tedy takzvaná měnověpolitická inflace, se však podle ČNB podobně jako v lednu i v únoru nacházela citelně nad horním okrajem tolerančního pásma inflačního cíle.

Meziměsíčně cenová hladina v únoru 2008 vzrostla o 0,3 procenta. "Její růst ovlivnilo hlavně zvýšení cen bydlení, v jehož rámci rostly zejména ceny vodného a stočného, tepla a teplé vody. V oddíle rekreace a kultura vzrostly ze sezónních důvodů ceny tuzemských i zahraničních pobytů na horách. Dále se zvýšily ceny některých druhů potravin, zejména pekárenských výrobků a obilovin, a ceny ve veřejném stravování," uvedla ČNB. Na snížení cenové hladiny naopak působil pokles cen ovoce a zeleniny, mléka, másla, cukru a čokolády. Došlo rovněž ke snížení cen pohonných hmot, cen oděvů a obuvi a elektronických zařízení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK