Analytik: Koruna by při přechodu na euro měla stát asi 20 Kč/EUR

13.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. března (ČTK) - Česká měna bude nadále posilovat a při přechodu na evropskou měnu by se měla obchodovat kolem 20 korun za euro, uvedl na setkání s novináři hlavní ekonom privátní banky Sal. Oppenheim v Německu Norbert Braems. Podle něj by tato úroveň Česku zajistila bezproblémové přijetí eura. Nyní se kurz koruny pohybuje mírně nad 25 Kč/EUR.

"Není jasné, zda toho dosáhnete, ale ten trend k tomu směřuje," uvedl. Investoři totiž budou korunu nakupovat, protože kvůli vstupu do eurozóny posilování české měny očekávají. Navíc by měly být v České republice podle Braemse vyšší úrokové sazby než v eurozóně, což bude příčinou dalšího přílivu kapitálu.

Podle výpočtů Sal. Oppenheim by se měla koruna v roce 2012, který je již jako datum pro vstup do eurozóny podle ministerstva financí spíše nereálný, obchodovat na 20,06 Kč/EUR. V případě vstupu země do měnové unie v roce 2014 by měla koruna stát 20,34 Kč/EUR. Nominálně by tak měl kurz posilovat až o 5,8 procenta ročně.

Podle Braemse nejistota na světových finančních trzích bude pokračovat i v první polovině roku 2008. "Recese již začala a USA v ní již jsou. Riziko světové recese ovšem vysoké není," uvedl. Nižší růst nebo i hrozící pokles americké ekonomiky způsobuje slábnoucí růst zaměstnanosti a rostoucí ceny ropy. "Tyto faktory omezují spotřebu domácností, která je hlavní součástí amerického HDP," dodal.

Na druhou stranu východní a střední Evropa podle něj větší problémy nezaznamená. Například česká ekonomika by měla letos podle Braemse růst o 4,8 procenta a v roce 2009 o 5,1 procenta. Inflace by sice měla letos stoupnout až na 5,3 procenta, ale v roce 2009 by se měla opět pohybovat kolem 3,5 procenta.

Slovensku by měl letos hrubý domácí produkt růst o 7,4 procenta, Polsku o 5,4 procenta a Maďarsku o 2,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK