Jung: O osudu závodu ve Vrchlabí se rozhodne v polovině roku

13.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mladá Boleslav 13. března (ČTK) - O podobě škodováckého závodu ve Vrchlabí by se mělo definitivně rozhodnout v polovině letošního roku, kdy koncern Volkswagen určí, zda se tam bude vyrábět nový malý vůz Up! Po dnešní bilanční tiskové konferenci firmy to řekl předseda představenstva Reinhard Jung. V případě, že by se koncern rozhodl jinak, zaměstnanci podle něj o svá místa nepřijdou.

Podle Junga existují dvě varianty budoucí podoby závodu, kde se nyní vyrábí Škoda Octavia Tour. "Pokud zde bude výroba malého vozu, přestavíme závod se zohledněním potřeb VW. Byl by tedy větší, než kdyby se zde nový model nevyráběl," řekl Jung. Výši plánované investice do rozšíření závodu neprozradil.

Zaměstnanci, jichž je ve Vrchlabí zhruba 1200, se prý o místo bát nemusejí. "Stálí mají jistotu a ti nasmlouvaní by mohli být v případě potřeb přesunuti třeba do Mladé Boleslavi," podotkl Jung. Podle personálního šéfa Škody Auto Martina Jahna má vrchlabský závod budoucnost i bez případné výroby nového malého auta. Vrchlabí se však prý nyní jeví jako nejžhavější varianta pro výrobu modelu Up! "Definitivně se však rozhodne, až se určí finální podoba vozu," dodal Jahn.

Změnami prochází také výroba ve Kvasinách, kde se příští rok začne vyrábět SUV vůz Yeti. Nyní se tam instalují výrobní technologie, které zajistí roční produkci až 200.000 vozů. Kromě yetiho, jehož definitivní podoba je prý už téměř hotova, se tam bude vyrábět také nový Superb a Roomster.

Právě výroba nového roomsteru nyní v Kvasinách nabíhá, firma proto bude nabírat nové zaměstnance. "Pro vrcholovou výrobu superbu potřebujeme další lidi," uvedl Jung. Navýšení však nebude výrazné, protože výroba nového modelu nahrazuje výrobu starého. Nyní v Kvasinách pracuje zhruba 2800 lidí.

Firma na konci loňského roku zaměstnávala ve všech svých světových závodech dohromady 29.141 lidí, což je nárůst o 5,3 procenta proti roku 2006. V Česku z toho pracovalo 27.753 lidí, o 3,8 procenta více než v předminulém roce. "Podobný růst očekáváme i letos, souvisí to například s postupným otevíráním nového technologického centra nebo rozšířením výrob v pobočných závodech," řekl Jahn. Uvedl také, že současní zaměstnanci si za loňský rok přijdou na variabilní bonus 14.000 korun. "Je to vzhledem k růstu zisku před zdaněním, loni to bylo 10.000 korun, letos tedy o 40 procent víc. Promítne se jim to do výplaty za duben," upřesnil Jahn. Firmu také letos na podzim čeká vyjednávání o nové kolektivní smlouvě, platnost stávající vyprší s koncem roku.

Největší tuzemská automobilka Škoda Auto dnes oznámila, že loni zvýšila čistý zisk o 44,5 procenta na rekordních 15,98 miliardy korun. Tržby vzrostly o devět procent na 222 miliard korun. Společnost loni prodala 630.032 aut, což je o 14,6 procenta více než v roce 2006. Výroba loni překročila 661.000 vozů a letos by měla podle výrobního ředitele Freda Kapplera přesáhnout 700.000 aut. Společnost očekává zvýšení tržeb i zisku, konkrétní odhady ale nezveřejnila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK