Analytici: Propad dolaru může utlumit růst ekonomiky v EU i ČR

13.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. března (ČTK) - Propad dolaru na světových trzích je sice pro českou ekonomiku díky poklesu cen surovin spíše pozitivní, ale současně poškozuje tuzemské vývozce. Při delším trvání by mohl způsobit pokles růstu evropské i domácí ekonomiky. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK. Dolar oslabil na minimum 1,562 USD/EUR, ekonomové nevylučují jeho pokles až na 1,70 dolaru za euro.

Pro českou ekonomiku je oslabování dolaru vcelku pozitivní, neboť ji chrání před negativními důsledky drahých surovin, řekl analytik ČSOB Petr Dufek. Levný dolar podle něj na jedné straně zlevňuje dovážené komponenty a spotřební zboží z Asie, ale na straně druhé dělá vrásky českým výrobcům spotřebního zboží, které staví do obtížné konkurenční pozice.

Koruna posiluje nejen proti dolaru, ale i k euru, takže je zde problém s konkurenceschopností českých vývozů na zahraničních trzích, doplnil analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Tento problém by se podle něj mohl vzhledem k trvání a rozsahu posílení domácí měny negativně podepsat na obchodní bilanci. Oslabování dolaru k euru obecně zvýhodňuje americké podniky proti evropským na obou trzích, dodal.

Kvůli kurzovému zajištění a naději, že se vítr na devizových trzích obrátí, bude zřejmě strategií většiny exportérů udržet své trhy i za cenu krátkodobých ztrát, míní analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Taková strategie prý může převládat do poloviny roku a jejím výsledkem z celoročního hlediska budou nižší zisky průmyslových podniků. "Kdyby se ale výstřelky devizového trhu protáhly přes polovinu roku, hrozil by podstatnější útlum ekonomické aktivity v Česku i v EU," podotkl.

Technicky nyní nestojí dalšímu oslabování dolaru nic v cestě, upozornil Sobíšek. Na trhu se prý spekuluje o úrovni 1,60, ale i 1,70 USD/EUR. "Takové úrovně samozřejmě nejsou rovnovážné, a tedy nejsou dlouhodobě udržitelné, mohou nicméně být krátkodobě dosažitelné," poznamenal.

Současný pesimismus hovoří proti dolaru, souhlasí Vlk. V horizontů dnů by se kurz mohl stabilizovat, ale další ztráty mohou následovat v příštích týdnech spolu se zveřejněním nových dat z ekonomiky. Dolar podle něj může vystoupit na 1,60 USD/EUR. Proti koruně by to znamenalo oslabení na hladinu 15,70 Kč/USD, připomněl. Dnes přitom tuzemská měna zpevnila na nové maximum 16,08 Kč/USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK