AK: V Česku loni meziročně klesly téměř o třetinu stavy prasnic

13.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 13. března (ČTK) - Téměř o třetinu klesly loni podle údajů vedení Agrární komory ČR (AK) stavy prasnic českých farmářů. Počínaje říjnem se jejich počty mezimesíčně snižují už o více než 10.000 kusů, pokud se tento trend nezastaví, do roka bude tuzemská produkce vepřového pokrývat jen polovinu spotřeby, řekl prezident AK Jan Veleba. Situaci v chovu prasat označil za mimořádně vážnou.

Tuzemští chovatelé ruší podle něj celé chovy prasat. Důvodem je propad farmářských cen, které loni klesly o 7,6 procenta, a naopak nárůst cen vstupů, zejména krmných směsí v důsledku vyšších cen obilí. "Produkce vepřového je nerentabilní. Dnes je situace taková, že když chovatel prodává prase, ztratí na něm tisíc korun. To malochovatel, který nemá vlastní obilí, nemůže vydržet," uvedl Veleba.

Zdůraznil, že s poklesem soběstačnosti Česka ve výrobě vepřového stoupá i schodek zahraničního obchodu v této oblasti. Loni podle Veleby dosáhl asi 6,7 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst zhruba o 700 milionů korun.

Ministr zemědělství Petr Gandalovič ČTK řekl, že se ministerstvo bude snažit producentům vepřového pomoci. "V letošním roce jsme chovatele prasat zvýhodnili v programu rozvoje venkova, to znamená při čerpání peněz z evropských fondů. Navýšení se může pohybovat v řádu desítek milionů korun. Bude záležet na tom, na jaké projekty budou dotace žádat. Pokud ale požádají, budou bodově zvýhodněni," uvedl Gandalovič.

Podle Veleby přichází pomoc pozdě. Míní, že podpora pomůže jen největším chovatelům. "Mnoha ostatním už pomoci není. Opatření měla přijít před dvěma lety, tehdy o tom ale nikdo nechtěl slyšet. Aby se s námi začali bavit vážně, muselo 1500 lidí pod okna ministra," dodal Veleba.

Ještě v roce 2002 byla ČR ve výrobě vepřového soběstačná, od té doby podíl domácích chovů klesá. Průměrný Čech zkonzumuje ročně 41 kilogramů vepřového masa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK