Akcie na pražské burze s výjimkou Zentivy oslabily

13.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. března (ČTK) - Na pražské burze ztrácely téměř všechny tituly obchodované v systému pro nejlepší akcie SPAD. Pád byl nejstrmější po začátku obchodování a v jeho závěru, hlavní index PX uzavíral slabší o 1,83 procenta na 1495,3 bodu. Výjimkou byly cenné papíry Zentivy, které během dneška vykázaly více než 1,5procentní nárůst, vyplývá z výsledků burzy.

Největší pokles postihl akcie banky Erste, která proti středě odepsala 2,91 procenta na 930,50 koruny za akcii. O více než dvě procenta níže byly při nízkých objemech také cenné papíry Unipetrolu, developera ECM a mediální společnosti CETV.

Jako jediná dnes mezi hlavními tituly na pražské burze posilovala farmaceutická firma Zentiva. Po 16:00 byla proti středečnímu závěru silnější o 1,60 procenta a obchodovala se za téměř 851 korun.

Největší objem obchodů během dnes zaznamenala opět společnost ČEZ, její kurz byl nicméně slabší o 1,79 procenta na ceně 1209 Kč. Výraznější obchody vykazovaly také bankovní tituly Erste a Komerční banky.

Celkově se dnes zobchodovaly cenné papíry za 2,83 miliardy korun, průměrný objem obchodů za poslední rok je 3,76 miliardy Kč.

Ztráty dnes mají rovněž evropské burzy. Největší propady zaznamenává podle Martina Stuchlíka z Patria Finance maďarský index, když oslabuje o 3,6 procenta. O bezmála tři procenta oslabil také varšavský WIG20 a o 1,71 procenta vídeňský ATX.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK