Cena ropy stoupla na nový rekord 111 dolarů za barel

13.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 13. března (ČTK) - Světové ceny ropy poprvé vystoupily k úrovni 111 dolarů za barel. Na nové rekordy rostou již sedmý den po sobě. Jejich ceny nadále tlačí vzhůru klesající kurz dolaru, jehož vliv zcela zastínil údaje o růstu ropných zásob v USA. Cenu rovněž tlačí vzhůru obecně vyšší zájem investorů o komodity.

Americká lehká ropa vystoupila odpoledne až na rovných 111 dolarů za barel a v 16:00 SEČ byla s přírůstkem zhruba dolaru kolem 110,90 USD. Severomořská ropa Brent se dostala až na svůj nový vrchol 107,88 USD.

"Sledujeme kurz dolaru, sledujeme spekulace na trhu a sledujeme mezinárodněpolitickou situaci. Tyto tři věci dohromady ruší vliv fundamentálních faktorů nabídky a poptávky," řekl agentuře Reuters ředitel firmy Commodity Warrants Australia Peter McGuire.

Kurz dolaru dnes klesl na další rekordní minimum k euru a na dvanáctileté minimum k jenu. Finanční trhy jsou přesvědčeny, že v situaci hrozící recese bude muset centrální banka USA výrazně snižovat úrokové sazby, což dolar tlačí dolů.

Investoři se chtějí zajistit proti inflaci a oslabování dolaru a přesunují nyní své peníze hlavně do komodit v čele s ropou a zlatem. To vede k prudkému růstu cen ropy, přestože ekonomická situace, kdy jsou USA na prahu recese, by hovořila spíše pro pokles cen.

Zásoby ropy v USA minulý týden podle středeční zprávy vzrostly o 6,2 milionu barelů. Proti 1,6 milionu, které očekávali analytici, to byl více než trojnásobek. Rostly i zásoby benzinu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK