Na petici za urychlení prodeje státní půdy farmářům je 6000 jmen

13.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 13. března (ČTK) - Více než 6000 podpisů je pod peticí, v níž Agrární komora ČR (AK) a další zemědělské organizace žádají změny zákona o půdě, jež by ulehčily a urychlily prodej státní půdy farmářům, kteří na ní hospodaří. Protest AK předá politikům během týdne či dvou, řekl na sněmu Agrární komory v Olomouci její prezident Jan Veleba.

Zemědělcům jde podle něj především o to, aby při výkupu půdy nebyli omezováni hranicí 500 hektarů. "Dále žádáme, aby půdu dostali ti, co na ní hospodaří, nikoliv realitní kanceláře. Tak aby se zabránilo spekulacím s půdou," uvedl Veleba. Domnívá se, že více než 6000 podpisů pod peticí představuje sílu, která by měla přimět politiky jednat.

Ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) účastníkům sněmu řekl, že jejich požadavky respektuje. "Jedná se ale o složitou normu. Názory vlastníků a nájemců jsou samozřejmě rozdílné. Novelu ale letos předložím, jak jsem deklaroval. Nebuďte netrpěliví," uvedl Gandalovič.

Podle Veleby ale trpělivost není na místě. "Nestačí nám slova pana ministra, že záležitost je potřeba diskutovat. Ročně se prodá 60.000 až 70.000 hektarů státní půdy, za dva roky tudíž nebude o čem diskutovat. Proto jsme přitlačili na pilu," zdůraznil Veleba. AK spolu s Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů vyzvala zemědělce k podpisu petice koncem ledna.

Problematika novely zákona o prodeji státní půdy se dostala i do závěrečního usnesení dnešního sněmu AK. Komora v něm mimo jiné žádá Gandaloviče, aby se v novele objevilo to, že nástupci farmářů, kteří odejdou do důchodu, budou mít možnost s farmou převzít i výhodu dlouhodobých splátek za nakoupenou půdu. Zemědělcům také vadí zachování předkupního práva Pozemkového fondu i po zaplacení pozemků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK