Koruna se drží svého rekordu k dolaru a k euru posílila

13.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. března (ČTK) - Přes mírné odpolední oslabování byla česká měna v závěru k euru silnější o pět haléřů na hodnotě 25,05 Kč/EUR. K dolaru se krátce po 17:00 SEČ držela svého dnešního rekordu 16,10 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Kurz koruny podle hlavního ekonoma Next Finance Vladimíra Pikory naprosto ignoroval nová data o platební bilanci i zprávy o tom, že by deficit státního rozpočtu v příštím roce mohl výrazně klesnout.

Z většího nadhledu koruna zůstává stále velmi silná a její třicetidenní průměr již poklesl pod 25,20 Kč/EUR. Koruna je podle Pikory silná neadekvátně a má prostor k oslabení. "Ten mohou ale uzavřít centrální bankéři, pokud nevyloučí růst úrokových sazeb," uvedl.

Dolar se dnes rekordně propadl k euru na 1,5624 USD/EUR, aktuálně byl na hodnotě 1,5568 USD/EUR.

Podle Pikory pesimismus dosáhl nevídaných rozměrů po zprávách, že další finanční instituce v USA neustála poslední turbulence na finančních trzích. Navíc podle dnes zveřejněných dat americké maloobchodní tržby v únoru nečekaně klesly o 0,6 procenta.

Dolar má ještě otevřen prostor k dalšímu oslabení k 1,6 USD/EUR. Prolomení hladiny 16,00 CZK/USD je tedy jen otázkou několika dní, doplnil Pikora.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK