Americké akcie dopoledne v obavách z recese ekonomiky klesaly

13.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. března (ČTK) - Americké akcie dopoledne oslabovaly. Za jejich ztrátami stálo posílení obav z recese americké ekonomiky po údajích o vývoji maloobchodního obratu a nové známky prohloubení krize na úvěrových trzích.

Kolem poledne místního času (17:00 SEČ) index Dow Jones oslabil o 72,13 bodu, neboli 0,6 procenta, na 12.038,11 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 7,16 bodu, čili 0,55 procenta, na 1301,61 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se propadl o 10,74 bodu, tedy 0,48 procenta, na 2233,13 bodu.

Těsně před polednem se akciím podařilo smazat část předchozích ztrát, když během dopoledne všechny tři indexy ztrácely až dvě procenta. Důvodem byla zpráva firmy Standard & Poor's, která uvedla, že hodnota odpisů souvisejících s krizí na hypotečních trzích by u velkých institucí mohla již přestat růst.

Na finančním trhu ve středu večer oznámil další problémy americký fond Carlyle Capital Group. Obavy z dalšího nárůstu odpisů stáhly dolů největší americkou pojišťovnu AIG. Ztráty finančních společností naopak snížily spekulace, že společnost Washington Mutual by mohla získat finanční injekci.

Obavy z recese americké ekonomiky dnes posílila zpráva o poklesu maloobchodního obratu v USA za únor. Analytici naopak očekávali zvýšení tržeb maloobchodu.

Dnešní pokles přichází po dvou dnech růstu. Trhy v úterý podpořilo oznámení centrálních bank zemí G10, že do globálního finančního systému napumpují více než 200 miliard dolarů. Efekt této zprávy byl ale jen přechodný a investoři se teď ptají, zda toto opatření stačí k zažehnání hrozby recese, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK