Slovensko bude snižovat veřejný schodek pomaleji, než chce EU

13.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 13. března (ČTK) - Slovensko chce letos i v nejbližších letech snižovat schodek veřejných financí pomaleji, než jak to vládě doporučuje Evropská komise. Vyplývá to z materiálu, který na internetové stránce úřadu vlády zveřejnilo ministerstvo financí. Na plánované zavedení eura od ledna příštího roku by to však podle ministerstva nemělo mít žádný vliv.

Peníze, které vláda premiéra Roberta Fica nepoužije na snížení deficitu, chce využít například na sociální projekty nebo stavbu dálnic. "Návrh salda veřejné správy bere v úvahu i záměry a priority vlády," píše se v materiálu. Do financí veřejné správy se kromě státního rozpočtu započítává i hospodaření samospráv, zdravotních pojišťoven a sociálního pojištění.

Slovensko by mělo podle pravidel Paktu stability a růstu EU snižovat schodek veřejných financí každý rok minimálně o 0,5 procenta hrubého domácího produktu. Požadavek Slovensko pravděpodobně loni splnilo, když schodek podle odhadů ministerstva klesl asi na 2,3 až 2,5 procenta výkonu ekonomiky z 3,7 procenta HDP v roku 2006. Pro letošní rok ministerstvo čeká snížení deficitu na dvě procenta HDP proti původně schváleným 2,3 procenta. Komise EU však letos požaduje srazit schodek na 1,9 procenta HDP.

V roce 2009 se návrhy ministerstva a EK odlišují o 0,4 procenta HDP a v roce 2010 o 0,5 procenta. Ministerstvo plánuje, že veřejná správa skončí příští rok v deficitu 1,7 procenta HDP, který se roku 2010 sníží na 0,8 procenta. V roce 2011 by mělo Slovensko dosáhnout vyrovnaného rozpočtu.

Komise ještě v únoru vládě doporučila, aby veřejný deficit snižovala rychleji a provedla další reformy. Podle ministerstva však návrhy Bruselu nejsou nijak závazné a neměly by ani ovlivnit snahu země vstoupit do eurozóny. "Nemá to žádný vliv na snahu zavést euro," řekl ČTK mluvčí ministerstva Miroslav Šmál.

Evropská komise však bude vedle Evropské centrální banky v nejbližších měsících posuzovat připravenost Slovenska na euro a verdikt má padnout do léta. Pokud země dostane souhlas, stane se 16. členským státem eurozóny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK