Investoři vyhnali ceny kakaa na maximum za 28 let

13.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. března (ČTK) - Burzovní ceny kakaa v New Yorku vzrostly o více než pět procent na nejvyšší úroveň za 28 let. Stejně jako u dalších komodit, jako ropy a zlata, za to mohou rozsáhlé nákupy investorů, kteří vrhají své peníze na komoditní trhy ve vidinách vysokých výnosů a ve snaze zajistit se proti inflaci a poklesu dolaru.

Cena klíčového květnového kontraktu na tunu kakaa dnes nakonec vzrostla o 5,4 procenta na 2922 dolarů a dostala se nejvýše od dubna 1980. Ceny se přitom pohybovaly v nezvykle širokém rozpětí 2797 až 2944 USD. "Má to spekulativní a technický charakter," řekl agentuře Reuters jeden z obchodníků.

Obchodníci registrovali zejména v první části obchodů silné nákupy investičních fondů, které jsou nyní aktivní na většině komoditních trhů. Od počátku roku vzrostla cena kakaa v klíčovém kontraktu zhruba o 40 procent.

Neustále klesající kurz dolaru láká investory ke komoditám a ceny zlata a ropy v těchto dnech prolamují stále nová rekordní maxima. Na rekordu je nyní i index Reuters-Jefferies CRB, který sleduje ceny termínových kontraktů 19 komodit. Vzhůru se posunují i ceny kakaa, cukru nebo obilnin.

Ke komoditám se investoři hromadně přesunují i proto, že globální úvěrová krize a vyhlídky na recesi v USA oslabují akciové trhy. "Situace na jiných trzích aktiv atraktivnost komodit velmi zvýšila. Vypadají teď jako bezpečné investice, protože když se podíváme na jiné skupiny aktiv, je s akciemi, devizovými transakcemi a podobně spojeno nyní dost rizik," řekl šéf komoditní divize Deutsche Bank Michael Lewis.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK