Americké akcie ve čtvrtek zpevnily

14.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. března (ČTK) - Obchodování na amerických akciových trzích se ve čtvrtek neslo opět ve znamení poklesu, během dne se ale situace od základů změnila a hlavní akciové indexy zpevnily. O změnu se postarala ratingová agentura Standard & Poor's, která uvedla, že problémy se špatnými úvěry jsou zřejmě z větší části vyřešeny.

Dow Jonesův index vzrostl o 35,50 bodu a den uzavřel vyšší o 0,29 procenta na 12.145,74 bodu. Širší index S&P 500 si připsal 0,51 procenta na 1315,48 bodu, nejvíce ze všech tří hlavních indexů ale zpevnil Nasdaq Composite. Ten vzrostl o 0,88 procenta na 2263,61 bodu.

Agentura S&P ve čtvrtek odpoledne vydala zprávu, v níž uvedla, že odpisy ve velkých finančních institucích jsou už zřejmě z více než poloviny vyřešeny. Značně tak přispěla k celkovému zklidnění situace, takže indexy ještě v první polovině obchodování smazaly většinu vysokých ztrát, které se během rána blížily dvěma procentům.

Z agenturní zprávy nejvíce vytěžily akcie finančních institucí, včetně ústavů Fannie Mae a Freddie Mac, které poskytují úvěry na bydlení. Zatímco prvně jmenovaná zpevnila o více než devět procent, akcie Freddie Mac si k dobru připsaly zhruba sedm procent.

"Mám dojem, že to celé začalo, když S&P vydala tu zprávu, kde říká, že už vidí konec odpisů ve velkých finančních institucích. To je zřejmě přesně to, co způsobilo zvrat na trhu," podotkl analytik společnosti Nollenberger Capital Partners Todd Clark. Na trh se tak vrátila větší chuť riskovat, což je patrné z poklesu cen státních dluhopisů.

Vzhůru se vydaly také akcie stavebních společností, takže jejich souhrnný index vzrostl o 5,9 procenta. Velkým impulzem byl návrh předsedy sněmovního výboru finančních služeb Barneyho Franka,který předložil návrh na pomoc lidem nejvíce zasaženým krizí na hypotečním trhu. Vzhledem k poklesu cen nemovitostí není řada lidí schopna zvýšit hodnotu zástavy.

Na devizovém trhu pokračoval v poklesu dolar, který se po více než 12 letech dostal pod 100 jenů. Později se sice nad tuto hranici vrátil, slabý ale zůstává. K euru se propadl na nové minimum 1,5624 USD a na jeho pokles mají vliv především obavy, že americká ekonomika už je v recesi. Později se ale projevil příznivý dopad zmíněný zprávy agentury S&P.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,5608 USD, a dále tak oslabil z předchozích 1,5552 USD, kde byl ve středu. K japonskému jenu klesl na 100,77 ze 101,72 JPY a rovněž euro vůči jenu oslabilo na 157,29 z předchozího kurzu 158,22 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK