HN: Státním lesům unikají stamiliony kvůli špatným tendrům

14.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. března (ČTK) - Lesy ČR přišly opět nesprávným zadáváním tendrů na lesnické práce o 900 milionů korun. S odvoláním na údaje České asociace podnikatelů v lesním hospodářství to napsaly dnešní dnešní Hospodářské noviny. Ztráty vznikají tím, že vítězná firma se spekulativní cenou od zakázky ustoupí. Převezme ji v pořadí druhá firma s vyšší cenou a o zakázku se podělí s původním vítězem. Šéf Lesů ČR Jiří Novák přiznal, že změny v zakázkách musí podnik vysvětlit antimonopolnímu úřadu. Ztráta podle něj není 900 milionů, ale pouze 525 milionů korun.

Obcházení výsledků tendrů popsal šéf lesnické asociace Pavel Indra. Spekulanti podle něj nabídnou nejlepší cenu a zvítězí. Potom ale ze zakázky odstoupí. Nato Lesy ČR uzavřou pro sebe méně výhodnou smlouvu s další firmou v pořadí. "Ale ta pak klidně nechá práci udělat původním vítězům, s nimiž je dohodnutá. Oproti původní "vítězné zakázce" vydělají obě firmy, ale prodělá stát," doplnil ředitel soukromé firmy CE Wood Ivan Doubrava. Ministr zemědělství Petr Gandalovič přitom nedávno prohlásil, že po letech problémů ministerstvo tendry vypsalo tak, aby fungovaly.

Některé zakázky pro zjevný 'dumping' ruší samy LČR. Často se to týká nejúspěšnější firmy v tendrech, společnosti LST, spojované s bývalým šéfem Chemapolu Václavem Junkem.

Podle listu se stát i soukromníci shodují v tom, že i nadále bude řada firem od smluv odstupovat, protože ceny dřeva jdou dolů, a firmy nebudou schopny smlouvy dodržet. Celý tendr však LČR rušit nechtějí. Gandalovič s jeho úspěchem spojil i svůj politický osud, píšou HN.

LČR vlastní pozemky o rozloze přes 1,3 milionu hektarů, což je asi polovina lesů v zemi. Hospodaří s majetkem za více než 70 miliard korun. Loni LČR vykázaly zisk asi 630 milionů korun, což je asi o 230 milionů korun více, než uváděly na začátku ledna jako plán.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK