ČSÚ: Pohonné hmoty v uplynulém týdnu mírně zlevnily

14.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. března (ČTK) - Ceny pohonných hmot u domácích čerpacích stanic v uplynulém týdnu mírně klesly. Nejprodávanější benzin Natural 95 se v pondělí prodával v průměru za 30,80 Kč/l, tedy o 14 haléřů levněji ve srovnání s předchozím týdnem. Cena motorové nafty se snížila o 15 haléřů na 31,09 Kč/l. Vyplývá to ze dnešních údajů Českého statistického úřadu.

Zlevnil také bezolovnatý benzin Special 91 s přísadou, a to o čtyři haléře na 30,27 Kč/l. O dva haléře klesla proti předchozímu týdnu cena zkapalněného plynu LPG, který se v průměru prodával za rovných 16 Kč/l.

Pohonné hmoty zlevnily i podle údajů společnosti CCS, která ceny paliva pravidelně sleduje. Benzin i nafta stály v pondělí v průměru o pět haléřů méně než před týdnem, za litr naturalu motoristé platili 30,58 koruny, za litr motorové nafty 30,76 koruny.

Podle ekonomů ceny u domácích pump zatím nereagovaly na vývoj na světovém ropném trhu. Černé zlato přitom vytrvale posouvá svá maxima; ve čtvrtek to bylo poprvé k úrovni 111 dolarů za barel. Řidiče v Česku před zdražením chrání padající americká měna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK