Ceny průmyslových výrobců meziročně vzrostly o 5,6 procenta

14.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. března (ČTK) - Ceny průmyslových výrobců v únoru meziročně vzrostly o 5,6 procenta. V porovnání s letošním lednem se zvýšily o 0,1 procenta. Nejvýznamnější vliv na růst měly ceny potravin, meziročně se jejich ceny zvýšily o 10,9 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad. Ceny průmyslových výrobců se s odstupem promítají do cen pro konečné spotřebitele. Ceny zemědělských výrobců byly v únoru meziročně vyšší o 27,1 procenta a oproti lednu se zvýšily o 0,7 procenta.

Zvýšení ovlivnil především růst cen obilovin. Proti minulému měsíci se zvýšily o 3,4 procenta, a meziročně dokonce o 60 procent.

U průmyslových výrobců byl meziroční růst cen u mlékárenských výrobků 19,6 procenta a u průmyslových krmiv 35,6 procenta. Ceny koksu a rafinérských ropných výrobků se zvýšily o 28,4 procenta. U elektřiny, plynu a vody to bylo o 9,3 procenta. Naopak o 4,2 procenta klesly ceny dopravních prostředků, zejména díly motorových vozidel, a to o 7,5 procenta. Ceny pryžových a plastových výrobků se snížily o 2,2 procenta.

Při hodnocení podle hlavních průmyslových skupin se meziročně nejvíce zvýšily ceny energií, a to o 14,8 procenta. Dále pak ceny zboží krátkodobé spotřeby, jež byly vyšší o 6,2 procenta.

Oproti lednu ceny průmyslových výrobců vzrostly o 0,1 procenta. Nejvýznamněji se na tom podílely o 0,6 procenta vyšší ceny základních kovů, hutních a kovodělných výrobků, o 0,9 procenta vyšší ceny strojů a zařízení a o 1,1 procenta vyšší ceny chemických výrobků a vláken.

U potravinářských výrobků ceny vzrostly o 0,2 procenta, z toho nejvíce ceny olejů a tuků. Ty byly dražší o 6,7 procenta. Průmyslová krmiva zdražila o 2,4 procenta.

Meziměsíčně naopak klesly ceny masa a masných výrobků, a to o 1,6 procenta. Také se snížily o 1,4 procenta ceny mlékárenských výrobků. Ceny klesly i v odvětvích dopravních prostředků. Bylo to o 0,9 procenta. U koksu a rafinérských ropných výrobků ceny klesly o 0,8 procenta a u pryžových a plastových výrobků o 0,6 procenta.

U zemědělských výrobců byly o 35,9 procenta meziročně vyšší ceny rostlinných výrobků o 50,3 procenta vyšší ceny olejnin. Ceny ovoce vzrostly o 39,2 procenta. Naopak ceny brambor byly meziročně nižší o 39,6 procenta. Klesly i ceny zeleniny, a to o 11 procent.

Ceny živočišných výrobků se meziročně zvýšily o 16,6 procenta. O 30,8 procenta vzrostly ceny vajec a o 29 procent ceny mléka. U drůbeže bylo zvýšení o 20,3 procenta. Nižší byly naopak ceny prasat, klesly o 3,4 procenta. Klesly i ceny skotu, a to o 2,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK