Akcie v Tokiu dál klesají, na novém minimu je i dolar

14.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 14. března (ČTK) - Ceny akcií na burze v Tokiu dnes pokračovaly v poklesu a hlavnímu indexu nezabránila v pádu ani klíčová hranice podpory, již definuje technická analýza. Na vině je z části i sílící kurz japonské měny, který způsobuje, že pozice exportních firem se každým dnem zhoršuje.

Index Nikkei 225 si odepsal 191,84 bodu a den uzavřel slabší o 1,54 procenta na hodnotě 12.241,60 bodu. Tak nízko byl index naposledy v létě 2005. Širší index Topix klesl o 1,9 procenta na 1193,23 bodu, a je tedy na nejnižší úrovni od začátku srpna 2005.

Investoři dál ztrácejí zájem o velké automobilky, jako je Toyota Motor. Ty velkou část produkce vyvážejí na americký trh, kde se ale vinou sílící domácí měny hůře prosazují. Dolar vůči jenu po více než 12 letech spadl pod 100 jenů, což je úroveň, která dělá vrásky na čele i japonských činitelům. Ti nyní pohyby kurzů sledují velmi bedlivě.

Ztráty prohloubily i některé firmy, které se pohybují v realitách. Třeba akcie Sumitomo Realty & Development si odepsaly přes pět procent a podobně společnost Daiwa House Industry klesla o 5,7 procenta. Index tohoto odvětví klesl o 3,9 procenta.

"Nálada na trhu je zcela jasně na bodu mrazu, takže trh je teď mimořádně citlivý na každou negativní zprávu. Prodej vyvolává další prodej," shrnul situaci na burze hlavní analytik společnosti Toyo Securities Kacuhiko Kodama. Za celý týden hlavní index Nikkei 225 oslabil o 4,2 procenta a od začátku roku je slabší zhruba o 20 procent.

Na devizovém trhu pokračuje v propadu dolar, který se dostal do fáze, kdy se od něj odvrací stále více investorů. Poslední dobou na něj tlačí i problémy hedgeových fondů a spekuluje se, že některé budou nuceny činnost proti své vůli ukončit. Ve čtvrtek dolar klesal i po zprávě, že se snižují maloobchodní tržby v USA, což bylo pro analytiky překvapivé.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,5632 USD, a dále tak oslabil z předchozích 1,5560 USD. Během dne dolar klesl až na 1,5652 USD. Proti japonskému jenu zůstal takřka beze změn na 100,19 JPY, zatímco euro k jenu vystoupilo na 156,60 z předchozího kurzu 155,94 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK