Inflace v EU v únoru zůstala na 3,4 procenta

14.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 14. března (ČTK) - Míra inflace v Evropské unii v únoru činila 3,4 procenta, a zůstala tak na stejné úrovni jako v lednu. Oznámil to dnes statistický úřad Eurostat. V zemích eurozóny nicméně inflace vzrostla na 3,3 procenta, a dostala se tak na nový rekord. V České republice se podle metodiky Eurostatu inflace snížila na 7,6 procenta, avšak na Slovensku se vyšplhala na 3,4 procenta.

Výrazný růst cenové hladiny je patrný hlavně z meziročního srovnání. Loni v únoru byla míra inflace v celé unii 2,1 procenta a v eurozóně pouze 1,8 procenta.

Další růst míry inflace v eurozóně není velkým překvapením, ekonomové se přesto domnívali, že cenová hladina zůstane beze změn. Například analytici v anketě agentury Reuters předpovídali, že inflace prozatím zůstane na 3,2 procenta, nevyloučili však ani růst na 3,3 procenta, kam se ve skutečnosti dostala.

Nejnižší inflaci mělo Nizozemsko, a to dvě procenta, v Německu, Portugalsku a Švédsku byla shodně na 2,9 procenta. Nejvyšší inflaci, a to 16,5 procenta, mělo Lotyšsko, v Bulharsku byla inflace 12,2 procenta a v Estonsku 11,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK