Závod na výrobu léků v Opavě se začne rozšiřovat v létě

14.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Opava 14. března (ČTK) - Opavský závod Ivax Pharmaceuticals, který patří izraelskému výrobci léčiv Teva Pharmaceutical Industries, zahájí v létě stavební práce na svém rozšíření. Půjde o investice za sto milionů dolarů (asi 1,6 miliardy korun), které vyvolají potřebu 350 nových pracovníků. Na tiskové konferenci to dnes řekl generální ředitel opavské firmy Jiří Urbanec. V současné době má opavský závod má zhruba tisíc zaměstnanců.

Investice je podle Urbance rozdělena do dvou etap. První část by měla být dokončena v závěru roku 2009, druhá část o rok později. "První etapa by měla produkovat čtyři miliardy tablet, což je zhruba 200 milionů balení. Kopat a stavět by se mělo začít v červenci," uvedl Urbanec. Rozšíření závodu nebude mít podle něj žádný vliv na životní prostředí. Nový závod bude vyrábět generická léčiva, což jsou kopie originálních léčiv , dále tablety a tvrdé želatinové kapsle zejména pro trhy USA a Evropy.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman na tiskové konferenci připomněl, že investice v Opavě se řadí k největším investicím v posledních měsících, které zamířily do České republiky. "Jsem tomu rád také proto, že je to jedna z velkých investic mimo automobilový průmysl, který v České republice nabírá stále větších rozměrů, že je to krok směrem k moderním technologiím," dodal ministr.

Společnost si únoru podala žádost o investiční pobídky. Jedinou pobídku, na kterou má firma nárok, je podle Římana sleva na dani z příjmu.

Opavský primátor Zbyněk Stanjura, ocenil, že Teva , která má zastoupení v 60 zemích, si vybrala pro investiční záměr Opavu. "Podle struktury budoucích zaměstnanců investice pomůže těm, kteří mají největší problém získat dnes zaměstnání v Opavě," uvedl. Z 350 lidí, které Ivax nabere do roku 2012, bude většina lidí s výučním listem. Firma podle Urbance počítá s rekvalifikacemi v oboru farmaceutický operátor. "Sami si budeme vychovávat lidi, abychom měli kvalifikační sílu i na nižších pozicích," slíbil.

Podle Urbance Teva hledá nové kapacity, protože dramaticky roste na všech trzích. "Jestliže dnes má potřebu 40 miliard tablet celosvětově, tak v pětiletém horizontu očekává potřebu 80 miliard tablet. Takže já předpokládám, že Teva brzo přijde a požádá nás, ať spustíme druhou etapu výstavby," dodal s tím, že závod by v tomto případě vyráběl osm miliard tablet, což by byl pětinásobek stávající produkce opavské firmy.

Teva vznikla v roce 1901 v Izraeli a v současnosti patří mezi 20 největší farmaceutických firem na světě. V roce 2006 převzala americkou korporaci Ivax a s ní i opavský závod. V roce 2007 měla firma obrat 9,5 miliardy USD (asi 190 miliard korun), vyrobila 40 miliard tablet. Skupina zaměstnává 28.000 lidí.

Opavský farmaceutický závod byl založen v roce 1883, dříve byl znám pod názvem Galena. Opavská továrna rozkládá se na 25 hektarech, firma zvažuje, že v areálu zřídí vnitřní hromadnou dopravu. Ivax loni zaznamenal zisk po zdanění 1,2 miliardy korun, o rok dříve 264 milionů korun. Tržby vzrostly meziročně o miliardu na 6,091 miliardy korun, za posledních deset let se ztrojnásobily. Export představuje 81 procent z celkových tržeb, největší podíl směřuje do Ruska, Německa a Saúdské Arábie. Firma prodává zhruba 85 milionů balení léků, loni proinvestovala 300 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK