Automobilku Hyundai nadále povede Čong Mong-ku

14.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 14. března (ČTK) - Jihokorejskou automobilku Hyundai Motor povede i nadále její dlouholetý šéf Čong Mong-ku. Rozhodli o tom akcionáři na dnešní valné hromadě, přestože proti Čongově znovuzvolení se stavěl státní penzijní fond. Čong byl obviněn a následně uznán vinným ze zpronevěry, byl ale odsouzen jen k podmíněnému trestu.

Zástupci Národní penzijní služby, která je čtvrtým největším penzijním fondem na světě a s podílem 4,56 procenta zároveň šestým největším akcionářem automobilky Hyundai, chtěli Čongovu znovuzvolení zabránit. Dost prý na tom, že byl usvědčen, navíc je třeba v automobilce zlepšit i způsob řízení, říkají.

Čong Mong-ku je nejstarším žijícím synem zakladatele společnosti Hyundai Group Čong Ču-jonga, který v roce 1947 založil skupinu a o 20 let později i automobilku. Automobilka Hyundai od té doby značně posílila pozice a své provozy má i v Evropě a v Severní Americe. Teď staví nový montážní závod v České republice.

Akcionáři dnes Čonga schválili ve funkci i bez hlasování. Automobilka prý potřebuje silné a zkušené vedení, které bude schopno se vypořádat s rostoucí konkurencí na trhu. "Hyundai čelí riziku, včetně vyšších cen ropy a surovin, zpomalení globální ekonomiky, hrozbě větších rivalů z Evropy a Japonska, i konkurenci nováčků z Indie a Číny," řekl Čong ve zprávě určené akcionářům.

Hyundai Motor je podle počtu prodaných vozů šestou největší automobilkou na světě. Firma se snaží vylepšit si image především na vyspělých trzích a Čon řekl, že cílem je zvýšit prodej vozů v tranzitivních ekonomikách, jako je například právě Česká republika, byť ji konkrétně nezmínil. Čong bude v čele automobilky do března 2011.

Akcie firmy dnes vzrostly asi o čtyři procenta a vedly si lépe než zbytek trhu, který podle hlavního indexu vykazoval růst jen zhruba o čtvrt procenta. Akcie automobilky Kia Motors, která patří do skupiny Hyundai, si připsaly skoro sedmiprocentní zisk. Akciím podle agentury Reuters pomáhá i nižší kurz jihokorejského wonu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK