CTP Invest umístí na výrobní haly solární panely

14.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Humpolec (Pelhřimovsko) 14. března (ČTK) - Společnost CTP Invest vydá v následujících dvou letech přes 200 milionů eur (pět miliard korun) za projekt zaměřený na výrobu solární energie. Sluneční panely s celkovým výkonem kolem 60 megawattů budou rozmístěny na střechách budov v technologických parcích CTP. Vyrobenou elektřinu někde spotřebují firmy, které mají v parcích pronajaty průmyslové haly, jinde bude dodávána do distribuční sítě. ČTK o tom dnes informoval mediální zástupce CTP Jiří Hořčica.

První budovy by měly být osazeny solárními panely již v polovině tohoto roku. Více než třetina plánované investice se bude týkat CTParku Brno South, který vzniká nedaleko tamního mezinárodního letiště. "Panely by měly být rozmístněny ve všech parcích CTP Invest, kde k tomu budou vhodné podmínky," dodal Hořčica.

Projekt, který podle informací CTP bude významným příspěvkem k využívání alternativních zdrojů energie v celé střední Evropě, se uskuteční ve spolupráci s Evropskou investiční bankou. Tato banka již společnosti CTP Invest loni půjčila 462 milionů eur (asi 116 miliard korun) na rozvoj sítě jejích technologických parků v ČR.

Česko dosud ve výrobě energie ze slunečního záření zaostává za zeměmi západní Evropy. Předloni byl výkon všech slunečních elektráren v Česku přibližně jeden megawatt, jejich podíl na spotřebě elektřiny byl mizivý. V poslední době se ale objevuje řada nových velkých projektů.

Nizozemská společnost CTP v Česku působí od roku 1998, ve střední a východní Evropě nyní vlastní 33 průmyslových parků. Ve více než 200 nemovitostech pronajímá přes 1,4 milionu metrů čtverečních plochy. V parcích podnikají hlavně firmy zaměřené na lehkou průmyslovou výrobu, dodavatelé automobilového průmyslu a výrobci spotřební elektroniky. Příjmy z pronájmu v tomto roce CTP očekává kolem 80 milionů eur (dvě miliardy korun).

První budovy nového brněnského parku by měly být dokončeny letos na jaře. Celková investice do tohoto areálu v následujících několika letech převýší 600 milionů eur (15 miliard korun).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK