Spotřebitelské ceny v USA v únoru téměř zastavily růst

14.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 14. března (ČTK) - Spotřebitelské ceny ve Spojených státech v únoru téměř zastavily růst, zatímco v lednu o 0,4 procenta vzrostly. Oznámilo to dnes americké ministerstvo práce. Pomohl především pokles cen energií. Roční míra inflace ale klesla na čtyři procenta z předchozích 4,3 procenta v lednu.

Pokud by se vycházelo z přesných dat, ceny pro spotřebitele se v únoru zvýšily o 0,0259 procenta, což je po zaokrouhlení nula. Podobně takzvané cenové jádro, které nepočítá s cenami potravin a energií, se zvýšilo o 0,0402 procenta, po zaokrouhlení tedy rovněž nula.

Ekonomové v anketě agentury Reuters předpovídali, že ceny vzrostou o 0,3 procenta a míra inflace se udrží na 4,3 procenta. U cenového jádra čekali růst v rozsahu 0,2 procenta.

Během února se zvýšily především ceny služeb a tabákových výrobků, avšak většina komponentů spotřebitelského koše zdražila pouze nepatrně, anebo se jejich ceny dokonce snížily. Například energie zlevnila o půl procenta, za dopravu se platilo o 0,7 procenta méně. Největším důvodem k růstu cen jsou nadále drahé potraviny, kde růst činil 0,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK