Expert: USA stojí před těžkou ekonomickou recesí

14.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Boca Raton 14. března (ČTK) - Spojené státy vstoupily do hospodářské recese, která by mohla být podstatně tvrdší než poslední období útlumu a možná bude nejhorší od konce druhé světové války. Řekl to dnes respektovaný ekonom a bývalý prezident Národního úřadu pro ekonomický výzkum (NBER) Martin Feldstein.

"Situace je velmi špatná a ještě se zhoršuje," řekl Feldstein v projevu na setkání asociace termínových obchodníků v Boca Raton na Floridě. "Mezi současností a Velkou hospodářskou krizí (30. let) je hodně rozdílů, toto by však mohla být nejhorší recese (od druhé světové války)," dodal později v odpovědi na otázky.

Feldstein v minulých letech řídil úřad, který v USA hodnotí vývoj ekonomického cyklu a určuje, kdy je ekonomika v recesi. Byl také jedním z předních kandidátů na funkci šéfa centrální banky (Fed) po Alanu Greenspanovi, který z čela Fedu odcházel počátkem roku 2006.

Americká ekonomika zatím podle posledních údajů na konci loňského roku pokles nezaznamenávala, většina ekonomů však předpokládá, že v prvním pololetí již pokles zažije. Recese je definována jako nejméně dvě čtvrtletí poklesu hrubého domácího produktu za sebou. Do recese ekonomiku dovádí stupňující se krize na trhu bydlení a hypoték, která vytvořila těžké problémy na úvěrových trzích a přelila se i do ostatních sektorů ekonomiky.

Feldstein se obává, že vzhledem k potížím na úvěrových trzích, kde chybí likvidita, ekonomice příliš nepomůže ani výrazné snižování oficiálních úrokových sazeb. Nový přísun krátkodobých úvěrů, který centrální banka tento týden oznámila, může podle Feldsteina trochu pomoci, podstatněji to ale finanční instituce nepodpoří, protože to nijak nezvýší jejich kapitál.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK